Una din trei companii care au realizat profit în anul 2016 a ales să investească în cauze sociale, redirecționând 20% din impozitul pe profit către proiecte derulate în beneficiul societății, potrivit datelor furnizate de Autoritatea Națională de Administrare Fiscală (ANAF), la solicitarea Salvați Copiii România.
Astfel, dintre cei 119.594 de contribuabili care au realizat profit, doar 39.067 au folosit această pârghie, de a sprijini cauzele sociale prin redirecționarea unei părți din impozitul pe profit. Organizația Salvați Copiii România a utilizat fondurile astfel colectate pentru dotarea maternităților, un program amplu și necesar, România ocupând primul loc din Uniunea Europeană la capitolul mortalitate infantilă.
Statistica ANAF, furnizată Organizației Salvați Copiii România, mai arată că puțin sub 10% din cuantumul total al impozitului pe profit a fost folosit pentru finanțarea unor proiecte neguvernamentale: din suma totală de 14.874.025.092 lei, reprezentînd valoarea impozitului pe profit în 2016, doar 1.213.199.623 a fost redirecționat prin prevederea 20%.
Comparativ, în anul 2015, 137.909 de societăți comerciale au realizat profit, potrivit ANAF. Dintre acestea, 21%, adică 28.545, au înregistrat cheltuieli de sponsorizare, mecenat sau cu burse private, suma totală direcționată fiind de peste 554 de milioane de lei.
Deși numărul companiilor care au înțeles importanța redirecționării a 20% din impozitul pe profit către cauze sociale a crescut în ultimii ani, nu toate companiile au apelat la acest instrument crucial pentru programele pe care organizațiile neguvernamentale le derulează în folosul celor mai stringente nevoi ale societății.
”Una dintre mizele majore pentru care Salvați Copiii militează este aceea a responsabilității sociale. Numai implicarea și asumarea colectivă pot genera schimbări în bine ireversibile, de felul celor care sunt în beneficiul tuturor. Ne bucură să vedem că și companiile din România au început să înțeleagă cât de importantă este sprijinirea cauzelor sociale, pentru că ea se convertește, de fapt, într-o investiție în societate. Sprijinirea programului de reducere a mortalității infantile pe care Salvați Copiii îl implementează de șapte ani deja înseamnă o investiție atât în sistemul de sănătate, cât și în viitorul copiilor născuți prematur”, a declarat Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv al Organizației Salvați Copiii România. (A.D.).