O echipa de 5 elevi din Romania si Norvegia a propus o idee de aplicatie inteligenta in cadrul unei competitii de proiecte de sustenabilitate, care ajuta companiile sa isi imbunatateasca produsele prin feedback-ul obtinut direct de la consumatori, folosind sistemul de coduri QR accesibil pe toate smartphone-urile, precum si sa verifice daca produsele oferite sunt prietenoase cu mediul inconjurator.
Elevii s-au gandit ca principala functionalitate a aplicatiei sa le permita companiilor sa primeasca un feedback personalizat din partea consumatorilor, in functie de domeniul de activitate si produsele oferite si, apoi, pe baza acestor informatii, reprezentantii companiilor sa poata contacta specialisti pentru a vedea cum isi pot imbunatati produsele pentru a proteja mediul inconjurator si a reduce cantitatea de deseuri rezultate in urma operatiunilor derulate.
Ideea echipei, Feedback for the Future, care ajuta companiile sa monitorizeze impactul generat asupra mediului, a fost declarata castigatoare in cadrul evenimentul educational bilateral Greenovation Camp, organizat in perioada 30 martie – 1 aprilie la Bucuresti, la care au participat 32 de liceeni romani si norvegieni.
Timp de 3 zile, tinerii au participat la sesiuni in care consultanti voluntari le-au prezentat studii de caz si exemple de bune practici care sa ii inspire pentru rezolvarea temei de lucru a competitiei, au fost implicati in traininguri pe diverse teme, care sa le imbunatateasca cunostintele despre legatura dintre resurse, mediu si sustenabilitate si sa le dezvolte abilitatile de leadership, creativitate, lucru in echipa, comunicare si prezentare si au lucrat la proiecte, primind feedback si recomandari de imbunatatire.
De asemenea, acestia au realizat, cu ajutorul consultantilor voluntari prezenti si strategii de comunicare prin care sa promoveze aplicatia pentru a atrage un numar mare de utilizatori si prin care sa ii determine pe managerii de companii sa investeasca in implementarea de actiuni si proiecte cu impact pozitiv pentru mediul inconjurator si comunitate.
In final, cele 6 echipe participante si-au prezentat propunerile de aplicatii in fata unui juriu format din reprezentanti ai organizatiilor partenere in proiect – Junior Achievement Romania, Ungt Entreprenørskap si Asociatia Romontana si din voluntari experti pe teme de dezvoltare durabila.
Evenimentul educational bilateral Greenovation Camp este parte componenta a proiectului de educatie ecologica Greenovation Challenge: dezvoltarea competentelor tinerilor pentru inovare in dezvoltarea durabila, derulat de JA Romania, in parteneriat cu Ungt Entreprenørskap Sogn og Fjordane (Norvegia) si Asociatia Nationala pentru Dezvoltare Rurala Montana Romontana.
Proiectul Greenovation Challenge a implicat, in perioada 2014-2016, peste 950 de elevi si 50 de profesori de liceu din zone montane din Romania si Norvegia, care au luat parte la activitati educationale privind managementul inteligent si sustenabil al resurselor, au invatat cum se pot implica in comunitate pentru rezolvarea problemelor de mediu si cum pot dobandi cunostinte si abilitati pentru o viitoare cariera in domeniul protectiei mediului.
De asemenea, elevii s-au implicat in competitia pentru inovatie in domeniul sustenabilitatii de mediu, gandind 100 de propuneri de proiecte de dezvoltare sustenabila si deruland campanii de comunicare pentru a mobiliza membrii comunitatii si a convinge autoritatile locale sa sprijine sau sa puna in aplicare ideile lor. (A.D.).