Fundația Inimă de Copil anunță finalizarea cu succes a proiectului „ENERGY, IDEAS, ACTION, CHANGE”, (2021-1-RO01-KA153-YOU-000009238) – finanțat în cadrul Programului Erasmus+ de Agenția Națională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale prin Acțiunea-cheie 1: mobilitatea persoanelor în scopul învățării.
Proiectul s-a derulat în perioada 1 octombrie 2021 – 30 septembrie 2022 în parteneriat cu organizații din Turcia – Beșiktas Istanbul Municipality, Bulgaria – Association of Ruse in help for society and young people, Polonia – Fundacja Cooperacja și a beneficiat de o finanțare de 17.849 euro.
În cadrul unei mobilități de lucrători de tineret a fost pregătită de parteneri și s-a desfășurat în Galați în luna iulie 2022 formarea participanților printr-o serie de workshop-uri, ateliere practice pregătite de fiecare țară, vizite tematice, schimb de informații și de bune practici. Cei 27 de participanți (din Polonia, Bulgaria, Turcia și România) au identificat împreună soluții creative în procesul de învățare pentru tineri, în special pentru tineri din medii dezavantajate.
Scopul principal al proiectului a fost dezvoltarea competențelor celor care lucrează cu tinerii în utilizarea culturii și creativității pentru a promova învățarea informală și integrarea socială. Au format un grup comun de învățare profesori, profesori al scoli speciale, psihologi, art terapeuți, coordonatori de voluntari, voluntari care lucrează cu copii, tineri, adulți din medii defavorizate asistenți sociali, profesioniști din organizații, factori de decizie din municipalități implicați în politici sociale.
Acțiunile-cheie derulate în cadrul proiectului produc deja efecte asupra participanților la program, asupra organizațiilor din care fac parte. Schimburile de experiență de la Galați au facilitat o înțelegere mai amplă a practicilor, politicilor și sistemelor din domeniul educației, a formării și a activităților pentru tineret de la nivelul fiecărei țări. Proiectul a arătat și importanța înțelegerii interconexiunilor dintre educația formală și cea nonformală pe de o parte și dintre formarea profesională țintită pentru integrarea pe piața forței de muncă pe de altă parte.
„Acest proiect Erasmus+ ne-a oferit ocazia extraordinară de a întâlni oameni, profesioniști, tineri din culturi diferite, din țări diferite. Sunt încredințată că deja cei care au participat la întâlniri aplică modelele dezvoltate împreună la Galați și ne ajută pe toți să ne adaptăm munca de zi cu zi la diverse provocări pe care le întâlnim. Cum ar fi provocările legate de diversitate sau cele legate de identificarea soluțiilor pentru persoanele cu mai puține oportunități”, a afirmat Anna Burtea, director Fundația Inimă de Copil.