Cinci initiative pentru imbunatatirea accesului la energie sunt finantate in acest an cu aproximativ 300.000 de lei prin Fondul pentru Inovare Civica (CIF), initiat de Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile (FDSC).
In parteneriat cu Enel Romania a fost lansata in 2016 o componenta noua a Fondului, denumita Mobilizare civica in vederea accesului imbunatatit la energie. In cadrul sau, au fost inscrise in competitie 40 de idei, de la proiecte educationale si campanii ce indeamna la consum responsabil, la proiecte ce vizeaza identificarea de surse alternative de energie.
Cele cinci proiecte selectate in urma unui proces complex, cu doua etape de evaluare, se desfasoara incepand de anul acesta pana in primavara anului viitor.
Asociatia pentru Solidaritate, Educatie, Cultura si Dezvoltare (ASCED) vizeaza doua comunitati de la granita judetelor Ialomita si Braila si ofera sansa celor mai nevoiasi locuitori sa se incalzeasca mai bine la iarna. Astfel, participantii selectati vor contribui la producerea de brichete din paie, care vor fi utilizate pentru incalzirea propriilor locuinte.
Fundatia Terra Mileniul III deruleaza proiectul educational „Eco-eficient” prin care profesori de gimnaziu si 600 de elevi, din 6 localitati, urmeaza sa fie instruiti cu privire la consumul de energie. Participantii vor desfasura activitati de constientizare in comunitatile lor, iar cei mai iscusiti in a reduce consumul in propria locuinta vor fi premiati.
Asociatia d’Avent initiaza la Bucuresti un Club al amatorilor de eco-inovatie. Acestia pregatesc ateliere despre eficienta energetica, montarea de panouri solare si vizite tematice la centre si companii care realizeaza proiecte in domeniul eficientei energetice.
Fundatia Ikaros, impreuna cu Asociatia Green Edu Care, va propune elevilor din 10 scoli din tara activitati educationale privind utilizarea responsabila a energiei, iar tinerii vor fi implicati intr-un concurs pe aceasta tema. Prin proiect va fi creat si un board game tematic pe care scolile participante il vor primi ca recompensa.
Centrul pentru Dezvoltare Urbana si Teritoriala (CDUT) realizeaza o mapare a zonelor cu probleme de acces la surse de energie din Bucuresti. Echipa de proiect isi propune sa gaseasca solutii (clasice sau alternative) in acest sens si sa realizeze un plan de actiune pentru o zona pilot.
In urmatoarea perioada exista posibilitatea acordarii de finantare si altor proiecte, dintre cele inscrise in concurs initial. Enel Romania sprijina Fondul pentru Inovare Civica cu peste 400.000 lei, dintre care aproximativ 300.000 lei sunt alocati proiectelor mentionate din cadrul componentei „Mobilizare civica in vederea accesului imbunatatit la energie”. (A.D.).