Rezultatele Indexului Sustenabilitatii Organizatiilor Societatii Civile 2016 arata ca mai multe initiative de advocacy au influentat cu success politicile publice in anul 2016. Colaborarea cu institutiile guvernamentale s-a imbunatatit intr-o oarecare masura.
Desi o serie de aparitii media au acuzat ONG-urile ca apara interese straine, in general, imaginea publica a acestora s-a imbunatatit, se arata in studiul Indexul Sustenabilitatii Organizatiilor Societatii Civile 2016.
Experti si reprezentanti ai organizatiilor neguvernamentale si institutiilor publice au dezbatut tendintele, succesele si obstacolele societatii civile din Romania si regiune. Studiul urmareste contextul general in care societatea civila isi desfasoara activitatea, cu accent pe cadrul legal, capacitatea organizationala, sustenabilitatea financiara, pe advocacy, furnizarea de servicii, pe infrastructura si imaginea publica.
“Imbunatatirile indicate de raport in ultimii ai, au fost urmate de tendinte de ingustarea spatiului de actiune a societatii civile romanesti. Avem nevoie de stabilizare reala a transparentei in relatiile cu guvernantii pentru a putea spune ca ONG-urile si grupurile civice pot contribui la imbunatatirea vietii noastre a tuturor implinind adevarata misiune al societatii civile”, este de parere Ionut Sibian, director executiv FDSC.
In 2016, societatea civila din Romania s-a concentrat cu precadere pe agenda reformatoare a guvernului tehnocrat, al carui mandat s-a desfasurat pana la finalul anului 2016, si din care au facut parte o serie de experti ai organizatiilor societatii civile (OSC) si activisti. Cooperarea cu guvernul a fost imbunatatita, ceea ce a dus la o serie de reusite in promovare si advocacy. Imaginea publica a organizatiilor societatii civile, in special perceptia guvernului asupra sectorului, s-a imbunatatit.
OSC au influentat in mod semnificativ politicile publice, si au obtinut mai multa vizibilitate in mass-media si mai multa apreciere din partea guvernului. In plus, procesul de inregistrare a unui ONG s-a simplificat in 2016, iar perspectivele OSC de marire a veniturilor s-au imbunatatit prin adoptarea unor reglementari legislative ce au definit intreprinderile sociale si au oferit acces la bunurile confiscate prin hotarare judecatoreasca.
Imaginea publica a OSC-urilor, in special perceptia guvernului asupra sectorului, s-a imbunatatit in 2016. Cu toate acestea, acuzatiile partidelor politice ca OSC-urile actioneaza ca agenti straini submineaza perceptia publica a OSC-urilor, stopand oarecum aceasta imbunatatire.
Potrivit datelor din 2016 din partea INSCOP, increderea publicului fata de OSC a crescut usor in prima jumatate a anului, 32,6% dintre respondenti declarand ca au “multa” sau „foarte multa incredere” in OSC in martie 2016, fata de 30,2% la sfarsitul anului 2015. Cu toate acestea, nivelul de incredere in OSC este inca destul de scazut in comparatie cu alte institutii sociale si private incluse in analiza, cum ar fi universitatile, mass-media si bisericile. Mai mult, aceasta imbunatatire a fost influentata negativ de aparitia finantarii Soros ca subiect de campanie electorala, ceea ce OSC-urile considera ca a afectat perceptia publica a societatii civile, in special in randul celor care interactioneaza rar sau chiar niciodata cu OSC-urile.
Cu prezenta crescuta a fostilor activisti ai OSC in guvern si deschiderea institutiilor publice catre consultari publice, perceptia guvernului privind OSC-urile s-a imbunatatit. Acest fapt a dus la o mai buna acoperire in media a proiectelor si activitatilor OSC-urilor, in special in prima jumatate a anului.
Multe dintre dimensiunile organizatiilor societatii civile au ramas constante pe parcursul anului. Cadrul legal, capacitatea organizationala, sustenabilitatea financiara, furnizarea de servicii si infrastructura acestora nu s-au schimbat semnificativ.
Indexul Sustenabilitatii Organizatiilor Societatii Civile este un instrument analitic care masoara progresul sectorului societatii civile din regiunile Europa Centrala si de Est si Eurasia. Indexul urmareste evolutia sectorului civil in douazeci si noua de tari in ultimii douazeci de ani. Indexul examineaza mediul general propice pentru societatea civila, cu accent pe dimensiunile juridica, de capacitate organizationala, sustenabilitate financiara, de advocacy, furnizare de servicii, infrastructura si imagine publica ale organizatiilor societatii civile. (A.D.).