In perioada iulie 2015 – martie 2016 Federatia VOLUM, cu sprijinul expertilor cooptati in cadrul grupului de lucru coordonat, a demarat un proces unic in Romania, de creare a unui sistem de masurare a impactului social si economic pe care voluntariatul il are in Romania.
Acest demers are ca scop intarirea capacitatii ONG-urilor pentru masurarea impactului programelor si a activitatilor de voluntariat in randul organizatiilor din Romania.
In acest demers, au fost luate in considerare metode propuse prin modelul dezvoltat de „International Labour Organization” – ILO pentru organizatii care implica voluntari, aplicate pentru teritoriul Romaniei. Scopul acestei initiative este furnizarea de date la nivel national cu privire la impactul activitatilor de voluntariat la nivel personal, comunitar si social, in domeniile in care se desfasoara. Grupul de lucru coordonat de Federatia VOLUM va prelua si adapta aceste metode propuse de Organizatia Mondiala a Muncii in „Manualul de masurare a activitatilor de voluntariat”, utilizand criterii cantitative, precum masurarea numarului de voluntari din organizatie si a orelor de voluntariat, si criterii calitative, precum tipul activitatii (incadrarea ocupationala) si tipul industriei in cadrul careia a fost facuta activitatea si caracteristicile acesteia.
O etapa importanta in realizarea ghidului de masurare a impactului activitatilor de voluntariat este consultarea organizatiilor care implica voluntari cu privire la practicile de management si evaluare a activitatilor acestor. Asadar, Federatia VOLUM lanseaza invitatia catre organizatii din intreaga tara, de a lua parte din aceasta initiativa, completand chestionarul de la adresa http://goo.gl/forms/nvxiEJp6y9.
Pe baza acestor informatii, Federatia VOLUM va genera pentru un instrument de evaluare a impactului voluntariatului si un ghid metodologic despre modul de utilizare a instrumentului in propria organizatie.
Ghidul va fi prima resursa de acest tip din Romania si va pune la dispozitia organizatiilor care lucreaza cu voluntari instrumente si modele de masurare a impactului personal si comunitar cu valoare sociala, utilizand scale multiple. Grupul de lucru va adapta ghidul situatiei social-economice din Romania si va dezvolta un instrumentar aplicabil in cazul Romaniei. Realizarea ghidului este un prim pas spre studierea impactului organizatiilor care mobilizeaza voluntari in Romania, implicit a voluntariatului in general. (A.D.).