Pacientul cu hepatita C are nevoie de asistenta medicala, de indrumare pentru accesul la tratament si de sprijin pentru a pune in practica recomandarile medicilor, dar si pentru modificarea stilului de viata, potrivit unui studiu prezentat de Fundatia Baylor Marea Neagra in cadrul Forumului hepatitelor virale, desfasurat la Bucuresti.
Studiul calitativ “Hepatita C – Perspective asupra ingrijirii de durata”, realizat in Dobrogea, de Fundatia Baylor Romania, releva faptul ca ingrijirile medicale sunt satisfacatoare pentru faza acuta a bolii, dar raspund in mai mica masura nevoilor pacientului cronic cu hepatita C (HCV), care are nevoie de ingrijiri medicale si asistenta de lunga durata.
Pe langa asistenta medicala de care are nevoie, bolnavul necesita indrumare pentru acces la tratament si sprijin pentru a pune in practica recomandarile specialistilor, dar si pentru modificarea stilului de viata.
“Organizatia noastra isi asuma realizarea unui program care sa ajute pacientii sa inteleaga ce schimbari urmeaza in viata lor, care sunt modificarile comportamentale, orientarea pacientilor prin sistemul medical, mai ales ca uneori este dificil de inteles cum poti avea acces la toate facilitatile pe care ti le ofera sistemul. Studiul este un punct de plecare pentru autoritati”, a declarat Ana-Maria Schweitzer, directorul executiv al Fundatiei Baylor Marea Neagra. (A.D.).