50 de copii si tineri cu varste intre 12 si 21 de ani, beneficiari ai programelor Fundatiei Hope and Homes for Children Romania, au participat la cea de-a XII-a editie a Taberei de Arta si Solidaritate, organizata intre 21 si 28 august in Desesti (judetul Maramures).
Copiii si tinerii participanti au beneficiat de indrumarea a 50 de artisti – profesori si pictori din Marea Britanie, Ucraina si Romania – care le-au devenit mentori pentru o saptamana. Tabara a fost organizata de Parohia Ortodoxa Desesti, in parteneriat cu Hope and Homes for Children Romania, si sustinuta de BRD Groupe Société Générale si angajatii companiei prin programul «Super Oameni pentru Super Sanse».
Editia de anul acesta a avut ca tema “Traditia in lumea satului”. Atelierele de pictura s-au desfasurat zilnic in diferite locuri din satul Desesti, unde tinerii au lucrat sub indrumarea unor pictori consacrati din Iasi, Constanta, Curtea de Arges, Baia Mare, Sighetu Marmatiei, Bacau, Neamt, precum si din Ucraina si Marea Britanie. Ghidati de profesorii lor, tinerii artisti au dat frau liber imaginatiei si au realizat tablouri infatisand lumea satului, redand in cele mai frumoase ipostaze si culori frumusetea Maramuresului.
Cei 50 de copii care au luat parte la tabara de arta de la Desesti provin din casele de tip familial dezvoltate de Hope and Homes for Children, precum si din programele de asistenta maternala si cele de prevenire a separarii copilului de familie pe care fundatia le deruleaza in judetele Iasi, Neamt, Botosani, Bistrita, Cluj si Maramures.
Otto Sestak, directorul national al Hope and Homes for Children, spune ca tabara de la Desesti a devenit un fenomen social si cultural, unde alaturarea celor doua concepte, arta si solidaritate sociala, s-a implinit prin prezenta a peste 100 de participanti la editia care tocmai s-a incheiat.
“In cei 12 ani de cand a fost creata Tabara de Arta si Solidaritate, peste 300 de copii din sistemul de protectie din Romania au realizat impreuna cu peste 300 de artisti plastici consacrati aproximativ 1.000 de lucrari de arta plastica. Rezultatul muncii celor 12 ani a fost folosit constant pentru dezvoltarea taberei si sprijinirea casei de tip familial din Hoteni si ulterior a celei din Desesti, precum si la popularizarea ingrijirii copilului in servicii bazate pe familie si comunitate ca alternativa la ingrijirea in institutii”, a afirmat Otto Sestak (A.D.).