Fundatia Noi Orizonturi a anuntat finalizarea programul “Impact – model de educatie extracurriculara nonformala in Romania”.
Finantatorul programului a fost Romanian American Foundation (RAF), care a injectat aproape 333.000 de dolari din bugetul total al programului in valoare de peste 1 milion de dolari. Programul s-a desfasurat in perioada decembrie 2010 – ianuarie 2013, iar Centrul de Studii Democratice (Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca) si inspectoratele scolare din judetele Mehedinti, Timis, Iasi, Neamt, Cluj, Brasov, Calarasi, Hunedoara, Vrancea si Constanta au fost partenerii Fundatiei Noi Orizonturi in acest program.
Programul “Impact – model de educatie extracurriculara nonformala in Romania” consolideaza si promoveaza modelul inovator de educatie nonformala Impact al Fundatiei Noi Orizonturi in 65 de scoli din orase mici si zone rurale din cele 10 judete din Romania mentionate mai sus. Programul a presupus organizarea de cluburi de initiativa comunitara pentru tineri Impact in scolile participante la program. Totodata, acesta a incurajat gandirea si comportamentul antreprenorial si a creat premisele pentru dezvoltarea comunitara si voluntariat in orasele mici si zonele rurale. Acest lucru a fost posibil prin folosirea educatiei prin experienta, in special prin metodologia serviciului in folosul comunitatii.
Prin intermediul programului, 200 de profesori voluntari care au participat la sesiuni de formare vor coordona cluburile Impact. Totodata, 1.307 elevi vor fi implicati in activitati de educatie extracurriculara nonformala in cluburile Impact si vor dezvolta cel putin 249 de proiecte comunitare si de antreprenoriat. De asemenea, programul a avut ca rezultat si realizarea unui studiu asupra impactului activitatilor extracurriculare nonformale asupra elevilor, profesorilor si comunitatii, realizat de Centrul pentru Studii Democratice din cadrul Universitatii Babes Bolyai. Totodata, o colectie de povesti de succes in Impact, care surprinde experientele directe ale liderilor, copiilor, cluburilor si proiectelor implementate precum si un raport de analiza si recomandari pentru dezvoltarea unei politici publice si a unei strategii pentru sustinerea educatiei nonformale in sistemul educational din Romania se numara printre alte rezultate ale programului gestionat de Fundatia Noi Orizonturi. Nu in ultimul rand, programul a avut ca finalitate si realizarea unei curricule pentru formarea profesorilor pe cele patru componente ale acestuia: antreprenoriat, leadership, cetatenie activa si angajabilitate.
Fundatia Noi Orizonturi (FNO) a fost infiintata in anul 2000 si este o organizatie non-guvernamentala a carei misiune este sa promoveze modele de educatie nonformala, dezvoltand abilitati de viata in randul tinerilor si contribuind astfel la dezvoltarea durabila a societatii. Programul Impact a primit in anul 2006 diploma de excelenta din partea Autoritatii Nationale pentruu Tineret. In 2010, FNO s-a plasat pe locul doi la categoria “Cel mai bun ONG in domeniul educatiei”, in cadrul Galei Premiilor in Educatie organizata de Fundatia Dinu Patriciu.
Romanian-American Foundation realizeaza investitii sociale in trei arii de activitate: antreprenoriat, educatie si dezvoltare comunitara. Fundatia sustine proiecte, idei si organizatii care pot avea un impact substantial in comunitati si care au un potential ridicat de crestere si dezvoltare. (A.D.)