Peste 500 de persoane cu deficiențe de vedere sau de auz au experimentat fenomenele științifice într-un mod distractiv, prin „Știință pentru toți, pentru o viață mai bună”, un proiect al Asociației pentru Formare.
Proiectul s-a desfășurat în perioada iunie 2017 – martie 2018 și a fost finanțat de Fundația Orange, prin fondul Lumea prin Culoare și Sunet. Proiectul „Știință pentru toți, pentru o viață mai bună!“ are o valoare totală de 163.000 lei, din care 135.000 lei a fost asigurat de către Fundaţia Orange.
Inițiativa „Știință pentru toți, pentru o viață mai bună” a oferit șanse egale la învățare copiilor cu deficiențe, prin adaptarea pentru persoanele nevăzătoare sau surde a peste 80 de experimente, din cele 100 disponibile la Casa Experimentelor. Centrul a fost dotat cu căști, înregistrări explicative pentru fiecare experiment și materiale video în limbaj mimico-gestual, pentru ca persoanele cu deficiențe să se bucure de experimentele puse la dispoziție de Casa Experimentelor.
În plus, personalul și voluntarii au fost instruiți asupra modului în care să interacționeze cu aceștia, pentru ca experiența de învățare să se transforme într-una extrem de naturală pentru toți vizitatorii, indiferent de condiția lor fizică.
Proiectul „Știință pentru toți, pentru o viață mai bună” s-a încheiat, însă copiii cu deficiențe de vedere și de auz se bucură în continuare de intrare gratuită, o zi pe lună, dacă vin la Casa Experimentelor împreună cu familia, cu grupurile școlare sau cu grupurile asociațiilor de profil.
“15 muzee au fost accesibilizate cu ajutorul granturilor Lumea prin Culoare și Sunet, în cei 5 ani de când există acest fond pentru proiecte dedicate persoanelor nevăzătoare și a celor cu probleme de auz. „Știință pentru toți, pentru o viață mai bună!” a reușit să aducă știința mai aproape de persoanele cu deficiențe de auz și văz și să-i implice în experimente distractive și interesante.”, a spus Amalia Fodor, director Fundația Orange. (A.D.).