Oameni cu initiativa din sase comunitati din sudul Romaniei au participat, in perioada 20-22 martie, la cursul “Advocacy- cum influentam autoritatile publice“, organizat la Predeal, in cadrul proiectului “Comunitatea noastra, deciziile noastre“!
Pe parcursul celor trei zile, participantii au fost incurajati sa se implice si sa responsabilizeze autoritatile pentru a rezolva o problema in comunitatea lor.
Reprezentantii grupurilor de initiativa din Arcani, Bumbesti, Merisani, Corbeni, Vranesti si Vizuresti au aflat de la Oana Preda, director la Centrul de Resurse pentru Participare Publica, cum sa planifice eficient la nivel local o campanie de advocacy, care sunt drepturile cetatenilor si cum sa gaseasca sustinatori. Apoi si-au exersat abilitatile de comunicare, au conceput mesaje adaptate unor publicuri tinta si au invatat cum sa foloseasca metoda photovoice pentru a spune mai bine povestea lor.
“O campanie de advocacy are un scop precis, este sustinuta o cauza anume. Pentru a avea succes, este nevoie de mobilizarea oamenilor, de multa rabdare si de incercari repetate. Uneori este o lupta, alteori o negociere cu autoritatile. La final, pe langa rezultate concrete, se obtine si o schimbare de mentalitate“, spune Oana Preda.
Motivati de schimbarile pe care le pot face in comunitatea lor, participantii au prins curaj si au pus la punct strategia pentru urmatoarele luni din proiect. Fiecare grup va realiza o campanie pentru rezolvarea unei probleme locale. In Bumbesti, oamenii vor cere autoritatilor sa reabiliteze un imobil cu locuinte sociale in care traiesc mai multe familii sarace, comunitatea din Corbeni are nevoie de un spatiu de joaca pentru copii, cei din Merisani doresc amenajarea unui trotuar, la Vranesti este necesara o zona amenajata pentru traversarea unui drum intens circulat, cei din Vizuresti vor cere sprijinul autoritatilor pentru finalizarea lucrarilor la dispensar, iar oamenii din Arcani solicita respectarea legii 165/2013 privind retrocedarea terenurilor agricole.
Participantii s-au intors in comunitatile lor mai optimisti ca lucrurile se vor urni si ca pot rezolva probleme importante cu determinare si perseverenta.
“Dupa cele trei zile de curs, in cele cinci comunitati implicate in proiect va incepe aventura advocacy-ului. Participantii vor impartasi celorlaltor colegi de acasa ce au aflat si vor contura impreuna cu ei un plan de actiune locala pentru primele doua luni de proiect. In aceasta perioada, alaturi de alti 40 de oameni din comunitate, vor colecta informatii despre problema comunitara aleasa si solutia pe care o propun autoritatilor locale. Vor formula un mesaj clar adresat acestor institutii si vor imagina cele mai potrivite metode de a-i influenta. Isi vor planifica astfel campania locala de advocacy”, spune Anemarie Gasser, manager proiecte advocacy la Fundatia PACT. (A.D.).