Pe 26 septembrie au fost decernate premiile „Galei Societății Civile – Ediția 21”, cel mai amplu proiect dedicat activității organizațiilor neguvernamentale din România.
Fundația SERA România a primit Premiul II pentru Apărarea drepturilor individuale și colective pentru inițiativa CARE FOR UKRAINE, o coaliție umanitară care, din 24 februarie 2022, contracarează efectele dramatice, la nivel uman și social, ale escaladării conflictului din Ucraina.
O recunoaștere în plus a valorii acestei inițiative a venit prin disctincția primită de FONPC (Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Copil), ale cărei eforturi de sprijin a refugiaților ucraineni au fost recunoscute prin Premiul III pentru Incluziune socială.
„Gala Societății Civile este inițiativa care, de peste două decenii, pune sub lumina reflectoarelor eforturile noastre, ale ONG-urilor. Adevărul este că noi nu suntem obișnuiți cu lumina reflectoarelor, ci cu întunericul pe care încercăm să-l disipăm de peste 27 de ani: întunericul sărăciei, nevoilor, dramelor copiilor vulnerabili. Criza ucraineană a adus o greutate suplimentară pe umerii organizațiilor neguvernamentale din România, de aceea ne-am unit în acest proiect fără precedent – CARE FOR UKRAINE, care este un minunat exemplu de bune practici pentru România. Din toate aceste motive, ne onorează alegerea juriului Galei Societății Civile”, declară Bogdan Simion, Președinte Fundația SERA România.
CARE FOR UKRAINE este un amplu proiect umanitar susținut de confederația globală CARE și implementat la nivel local de Fundația SERA România, CARE France și FONPC, proiect care, de la început și până acum, a coagulat o rețea de 35 de organizații partenere din România și Republica Moldova și a însemnat crearea imediată și eficientă, atât ca răspândire geografică cât și ca tipologii de intervenție, a unei rețele de suport pentru refugiații ucraineni încă de la finalul lunii februarie 2022.
„Gala Societății Civile este o competiție a cărei misiune este recunoașterea inițiativelor realizate pentru îmbunătățirea vieții în comunitate și premiază spiritul civic și de responsabilitate socială. Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Copil creează, de peste un sfert de secol, alături de membrii săi, această rețea a binelui. De data aceasta am extins forța acestei rețele, alături de partenerii de la Fundația SERA România și CARE, către refugiații ucraineni. A fost un examen de reziliență pentru toți membrii FONPC și acest premiu validează efortul nostru”, afirmă Daniela Boșca – Director Executiv FONPC.
Încă din primele momente ale escaladării situației din Ucraina, Confederația globală CARE a inițiat un sprijin umanitar consistent, atât în orașele ucrainene afectate, cât și în țările cu cele mai ample afluxuri de refugiați, precum Polonia, Georgia, România și Republica Moldova, ajungând la aproximativ un milion de persoane la nivel internațional. În România, una dintre principalele zone de implementare ale acțiunilor de suport pentru refugiații ucraineni, CARE a intervenit prin intermediul a doi parteneri pe termen lung – Fundația SERA România și FONPC (Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Copil), prin inițiativa CARE FOR UKRAINE, care a ajuns, la finalul lunii martie 2023, la peste 150.000 de persoane afectate de conflict. 35 de ONG-uri din România și Republica Moldova au fost parte din acțiunea umanitară CARE FOR UKRAINE.
Organizațiile și proiectele susținute prin CARE și implementate la nivel național de Fundația SERA România cu sprijinul CARE Franța și FONPC sunt: YouHub Association, Fundația FARA, Fundația ESTUAR, Asociația CARUSEL, Asociația Esperando, Fundația Parada, Asociația de Ajutor AMURTEL România, Asociația ASSOC Baia Mare, Asociația AUTISM Baia Mare, Asociația Create Yourself, Centrul European pentru Educație și Cercetare Juridică – ECLER, Fundația Internațională pentru Copil și Familie „Dr. Alexandra Zugrăvescu”, Asociația Q-ARTS, Asociația The Social Incubator, Asociația Buna Ziua Copii din România, Asociația ANAIS, Asociația „Rădăuțiul Civic”, Asociația Hands Across Romania, Fundația Inimă de Copil, Organizația Natională Cercetașii României, ALIAT pentru Sănătate Mintală, Societatea pentru Copii și Părinți, Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Servicii Sociale, Asociația Club Sportiv Olimpic Snagov, Fundația Serviciilor Sociale Bethany, Fundația de Ajutor Medical Profilaxis, Fundația Star of Hope Romania, Asociația eLiberare, Asociația Keystone Human Services International Moldova, Centrul de Reabilitare a Victimelor Torturii „Memoria” Moldova, Centrul de Drept al Femeilor Moldova, DGASPC Sector 1, DGASMB, DGASPC Sector 3, DGASPC Tulcea, DGASPC Suceava, DGASPC Maramureș, DGASPC Brașov.