22% dintre persoanele aflate în zone de conflict riscă să dezvolte anxietate, depresie și tulburări de stres post-traumatic, arată un raport realizat de World Vision la care a contribuit și World Vision România.
Sub acest risc se află 4,6 milioane de ucraineni dintre care 1,5 milioane sunt copii. Fundația va desfășura activități recreative și de terapie prin artă pentru minorii și adulții ucraineni în șase centre din țară. De Ziua Internațională a Sănătății Mintale, organizația atrage atenția că, în lipsa unor servicii adecvate de consiliere psihologică, costurile emoționale și economice vor fi extrem de mari la nivel global.
Pentru 45% dintre părinții ucraineni cea mai mare îngrijorare în urma conflictului militar din țara lor este sănătatea mintală a copiilor, arată același raport.
Într-un alt studiu, realizat în rândul a peste 1000 de familii ucrainene rămase pe teritoriul Ucrainei, părinții și alți apropiați ai copiilor au afirmat următoarele:
- copii sunt mai triști (57%);
- plâng și țipă mai mult decât de obicei (47%);
- au coșmaruri sau nu pot dormi (43%);
- au un comportament mai agresiv (34%);
- nu știu unde pot accesa suport psihologic (47%).
Organizația internațională avertizează că fără servicii constante de consiliere psihologică, în 15-20 de ani, acești copii vor deveni adulți cu diferite tulburări emoționale și de sănătate mintală. Or, acest fenomen va avea un impact negativ și din punct de vedere economic. World Vision estimează că tratarea târzie a afecțiunilor de sănătate mintală a ucrainenilor afectați de conflictul militar va costa 2,7 miliarde de dolari americani. În schimb, dacă serviciile necesare ar putea fi accesate acum de către copiii și adulții ucraineni, costurile pentru anii următori ar putea fi reduse cu circa 1,6 miliarde de dolari.
În 2021, 70% dintre copiii strămutați și refugiați din șase zone de conflict, unde a intervenit World Vision, au spus că vor să aibă acces la servicii sociale și de consiliere psihologică.
World Vision România a deschis 5 centre pentru copiii ucraineni și familiile lor
De la începerea conflictului militar, Fundația World Vision România a deschis cinci Happy-Bubble-uri pentru copiii ucraineni și familiile lor în București, Suceava, Iași, Brașov, Galați și va deschide încă unul în Constanța.
În aceste spații, ucrainenii beneficiază, printre altele, de: consiliere pentru integrarea pe piața muncii, activități recreative și terapie prin artă, cursuri de Limba Română, cât și alte cursuri pentru copii în vederea prevenirii pierderilor de învățare.
Până la sfârșitul lunii noiembrie, fundația va forma peste 50 de facilitatori comunitari pentru a face terapie prin artă cu copiii ucraineni. Tipul de intervenție ce urmează a fi implementat se numește „First Aid Arts“ și are ca scop gestionarea emoțiilor, procesarea traumelor și creșterea stării de bine prin artă.
De ziua Mondială a Sănătății Mintale, copiii ucraineni din Happy Bubble-uri au fost implicați în jocuri prin care au învățat cum să-și identifice propriile emoții și cum să empatizeze cu ceilalți. Totodată, părinții au fost implicați în activități de terapie prin care au descoperit cum pot folosi amintirile pozitive din trecut pentru construirea unui spațiu mental sigur în prezent.
„Nevoia de spații sigure și prietenoase pentru copiii ucraineni și familiile lor, unde să aibă acces la alte activități terapeutice, ar trebui să fie o prioritate globală, inclusiv pentru România și celelalte țări care găzduiesc refugiați. Este important să înțelegem că trecem printr-o criză umanitară ale cărei efecte le vom simți și peste zeci de ani dacă nu acționăm acum pentru sănătatea mintală a tuturor celor traumatizați în urma conflictului din Ucraina“, a declarat Mihaela Nabăr, director-executiv World Vision România.
De câtă grijă și afecțiune au parte copiii din satele României
Copiii din comunitățile dezavantajate nu se confruntă doar cu sărăcie, discriminare pe baza statutului social sau alte criterii ori cu analfabetismul funcțional, ci și cu lipsa de afecțiune și apreciere din partea familiei. Mai mult de unu din patru copii de la sate (28%) spun că niciodată sau doar uneori există acasă o persoană dispusă să le ofere afecţiune. Totodată, 39% dintre adolescenți spun că niciodată sau rareori au pe cineva acasă care să-i laude, iar 34% nu se consideră la fel de fericiți ca ceilalți copii de vârsta lor.
Lacunele din sistemul de protecție socială și din educație sunt direct legate de sănătatea mintală a copiilor. Un copil care nu are ce mânca sau cu se îmbrăca, care este în urmă la clasă față de colegi și care este neglijat de familie nu se poate simți fericit și împlinit. Mediul de la școală și de acasă trebuie să fie spații sigure, unde copiii să poată vorbi despre problemele lor și să poată primi afecțiunea și grija de care au nevoie, mai atrage atenția organizația.