Pe 4 februarie, la Ateneul Român, prin Gala Hope Stories, Fundația Hope and Homes for Children a celebrat puterea solidarității colective din cadrul campaniei „Ambasador pentru ACASĂ. Când construim o casă, construim un Om”.
Cei cinci Ambasadori ai Fundației – Amalia Enache, Alexandru Tomescu, David Popovici, Marius Manole și Mihai Morar – au împărtășit publicului povești emoționante din propriul Univers de Acasă – spațiul amintirilor copilăriei și al oamenilor care le-au marcat devenirea.
I-au ascultat cu bucurie numeroase personalități publice din sectorul cultural, media și sportiv, reprezentanți ai diplomației, parteneri instituționali și din mediul privat, dar și prieteni și donatori dedicați ai Fundației. Aceștia formează o parte importantă a comunității care zidește nu doar o casă, ci destine și speranță pentru copiii vulnerabili, prin Hope and Homes for Children.
Pentru prima dată împreună pe scena Ateneului Român, cei cinci Ambasadori au împărtășit ce înseamnă pentru ei Acasă, ce le-a croit și ocrotit împlinirea visurilor din copilărie, ce oameni ori întâmplări i-au inspirat să devină profesioniștii pe care astăzi, o țară întreagă îi admiră.
Seara a debutat cu un dialog între David Popovici și Amalia Enache, în care sportivul a împărtășit cât de importantă este susținerea venită din partea părinților.
„Indiferent de rezultatul obținut la competiții regionale, naționale, întotdeauna ne opream și mâncam o prăjitură. Întotdeauna era aceeași prăjitură, întotdeauna ei mă iubeau la fel de mult, nu erau niciodată dezamăgiți de mine. De fiecare dată când mă mai întreabă părinți de copii sportivi, cel mai important sfat pe care cred că pot să îl dau este: Nu puneți presiune pe copii, lăsați-i să fie copii. Ajutați-i, iubiți-i, pentru că de iubire au nevoie”, declară David Popovici.
La rândul său, Amalia Enache a făcut să vibreze inimile celor 700 de spectatori ai Ateneului Român, împărtășindu-le momente din copilăria sa. Jurnalista a evocat imaginea bunicii paterne, a casei primitoare unde își petrecea verile fără griji, a mirosului de pâine caldă și a serilor petrecute sub cerul înstelat al satului. Mihai Morar și Marius Manole au adus în lumină chipul mamei, ca sprijin necondiționat și sursă de iubire și încredere. Pentru Alexandru Tomescu, „acasă” nu este doar un loc, ci un sunet – muzica a fost o prezență neîncetată, care i-a călăuzit pașii încă din copilărie, umplând fiecare colț al casei în care a crescut. Fiecare poveste, fiecare amintire rostită pe scena Ateneului a fost o mărturie a iubirii, a rădăcinilor și a legăturilor care ne definesc.
Emoțiile discursurilor au fost însoțite muzical de TRIO AMPHITRIO, ansamblul de jazz format din pianistul și compozitorul Andrei Petrache, basistul Marin (Mike) Alexandru și percuționistul Philip Goron. La finalul evenimentului, Ambasadorii Hope and Homes for Children au oferit publicului o surpriză: Doru Trăscău, solistul trupei The Mono Jacks, a interpretat alături de copiii de la Cor cu Dor, celebra melodie ”1000 de Da”. ”Vreau o mie de Da pentru fiecare Nu” este semnificația fiecărui gest de generozitate din această campanie, care a răsturnat toate piedicile din calea copiilor vulnerabili.
La finalul serii, cei prezenți au avut ocazia de a participa la o tombolă specială, prin generozitatea Ionelei și a lui Marius Cozmiuc – vicecampioni olimpici la canotaj – care au oferit, în semn de recunoștință față de mobilizarea comunității, telefonul ediție specială, primit la Jocurile Olimpice de la Paris 2024.