Greenpeace International si-a anuntat recent sprijinul pentru Selectia Asistata de Markeri (MAS) sau Inmultirea Inteligenta, ca si cale de dezvoltare a anumitor trasaturi ale plantelor de care este nevoie pentru a face fata provocarilor agriculturii din ziua de azi: de la rezistenta la boli la adaptarea climatica.
MAS este o biotehnologie folosita la inmultirea conventionala a plantelor, care produce noi varietati de culturi folosite de fermieri din lumea intreaga.
“MAS este o biotehnologie inovativa de perspectiva pentru viitor dar care deja are un impact pozitiv asupra fermierilor in prezent, ajutandu-i sa gestioneze o serie de provocari. Acest tip de tehnologie poate acoperi decalajul dintre cunostintele fermierilor si abordarea oamenilor de stiinta, si poate livra cel mai bun rezultat din ambele perspective”, spune Dr. Janet Cotter de la Greenpeace International Science Unit.
In prezent, MAS este folosita pentru fermieri in China, India si Indonezia pentru a contracara mana frunzelor de orez, provocata de o bacterie, in Nigeria si Tanzania este folosita pentru a da maniocului rezistenta la virusul mozaic african; in America de Nord, fermierii folosesc aceasta tehnica pentru a da culturilor de grau rezistenta la infectiile fungice.
Greenpeace cere ca guvernele, companiile si filantropii sa investeasca in sprijinirea mai multor practici de agricultura ecologica si tehnologii inovative precum MAS, care ar putea contribui la trecerea spre un model de agricultura ecologica, care sa ofere oamenilor hrana sanatoasa, in contextul schimbarilor climatice, fara a dauna mediului inconjurator. (A.D.).