Potrivit unei analize a Habitat for Humanity Romania, 1 euro investit in preventie salveaza 7 euro investiti in raspuns la dezastre. Practic, prevenirea si pregatirea dezastrelor naturale ajuta oamenii si comunitatile sa faca fata situatiilor dificile, pot salva vieti omenesti si evita importante pagube materiale. Preventia este mai eficienta economic, mai ieftina si durabila, in comparatie cu eforturile de reconstructie.
Iata mai jos zece masuri de preventie care pot salva vieti in caz de inundatii.
- Identificati posibilele surse/zone de inundatii. Asigurati-va ca exista un traseu (sant, rigole, conducte) pentru scurgerea apei catre zonele joase ale curtilor, catre strazi sau catre sistemul de canalizare (daca exista).
- Verificati cu atentie fiecare zona a fundatiei, asigurati-va ca nu prezinta crapaturi, fisuri. Acoperiti intrarile sau ferestrele (luminatoarele) catre subsoluri/demisol.
- Construiti santuri de protectie umplute cu balast (French drain) la 1 metru distanta de casa, sant care sa preia apa.
- Invatati cum sa intrerupeti utilitatile, cum ar fi alimentarea cu curent electric, gaz si apa, de la intrerupatoarele si supapele principale. Aflati cum functioneaza sistemul de incalzire.
- Angajati un electrician autorizat care sa mute componentele retelei electrice a casei (intrerupatoare, prize, doze si cabluri) la o inaltime de cel putin 1 metru fata de pardoseala.
- Construiti bariere pentru a impiedica apa sa ajunga in cladire. Utilizati materiale comune in orice gospodarie, precum scanduri, folie de PVC. Aprovizionati-va din timp cu minim 10 saci de rafie pentru a fi umpluti cu nisip. Umpleti-i cu nisip si asezati-i unul peste altul, in pozitie orizontala, pe lat si nu in picioare. Zidul creat din saci poate proteja intrarile in curti, fundatiile sau chiar intrarile in casa.
- Realizati protectii metalice care sa asigure protectie impotriva patrunderii apei pentru porti sau intrarile in casa.
- Izolati peretii fundatiilor cu materiale hidroizolante, pentru a preveni infiltrarea si erodarea de catre apa a structurii de rezistenta a imobilelor. Pentru hidroizolatia pardoselilor, asigurati-va ca exista placa din beton la nivelul fundatiei.
- Localizati din timp posibilele zone in care va puteti adaposti. Interesati-va la oficialitatile locale daca proprietatea dumneavoastra se afla intr-o zona predispusa la inundatii sau cu risc ridicat. Retineti ca si in afara zonelor cu risc inalt se produc deseori inundatii. Aflati care sunt semnalele ofciale de avertizare pentru inundatii si ce trebuie sa faceti cand le auziti.
- Faceti o copie a documentelor importante (acte de identitate, acte de proprietate, acte de studii). Pregatiti doua ambalaje ermetice din plastic (de exemplu: cutie cu capac, folie protectie documente A4): unul pentru copiile actelor, iar celalalt pentru actele originale. Introduceti actele in aceste recipiente, dupa care ambalati-le inca o data in pungi de plastic. Puneti aceste obiecte in dulapuri, la o distanta cat mai mare fata de pardosea.
In 2010, un proiect integrat “multi location” de raspuns la dezastre Habitat for Humanity Romania a primit recunoastere internationala din partea ONU, International Federation of Red Cross si UNHCR si a fost inclus in catalogul celor mai bune 17 proiecte de raspuns la dezastre din lume din anul respectiv.
Totodata, prin „Statutul de Utilitate Publica” obtinut in 2008, organizatia poate prelua parte din responsabilitatile autoritatilor publice in probleme de raspuns la dezastre legate de preventie si reconstructie. In 2011 a incheiat un parteneriat cu I.G.S.U., care ii confera sprijinul necesar in sectorul prevenirii, al reducerii riscurilor la dezastre si al interventiilor de urgenta, precum si accesul la resurse si informatii oficiale (harti, date statistice, resurse umane).
Prin programul Raspuns la Dezastre, Habitat for Humanity Romania a ajutat, pana in acest moment, peste 18.000 de persoane din zece judete (A.D.).