Asociatia Help Autism, in parteneriat cu Asociatia Autism, Terapie, Sport si Arte Arges (ATSA Arges) anunta inchiderea proiectului „Infiintare centre de furnizare servicii inovatoare de psihoterapie”, derulat in perioada martie 2016 – iulie 2017, la nivelul a trei judete: Bucuresti, Arges, Suceava.
Proiectul “Infiintare centre de furnizare servicii inovatoare de psihoterapie” a vizat deschiderea a trei noi centre de servicii sociale pentru copiii cu tulburare de spectru autist si tulburari asociate, avand ca obiectiv principal, promovarea terapiilor inovatoare in vederea recuperarii si a integrarii lor in societate, cat si intarirea capacitatii institutionale si operationale a celor 2 asociatii, Help Autism si ATSA Arges.
In cadrul celor trei centre de terapie nou infiintate in Bucuresti – Centrul Malin, Suceava – Centrul Help Autism Suceava si in Arges – Centrul Mihai, 89 de copii cu Tulburare de Spectru Autist au beneficiat gratuit de programe individualizate de terapie, pe parcursul derularii proiectului, realizand pasi importanti in lungul si anevoiosul drum al recuperarii. Astfel ca, in urma evaluarii psihologice la finalul celor 12 luni, toti cei 89 de copii inclusi in program au inregistrat progrese, pe diferite arii de dezvoltare, rezultate incurajatoare in perspectiva unei recuperari complete sau a dezvoltarii abilitatilor necesare pentru a duce o viata independenta.
Recuperarea copilului cu autism este un proces complex iar rezultatele programului de terapie sunt strans legate de profesionalismul si buna pregatire a echipei multidisciplinare implicate. Pornind de la aceasta premisa, o atentie sporita a fost acordata specializarii celor 12 terapeuti angajati in cadul proiectului. Acestia au avut oportunitatea de a-si imbunatati competentele in furnizarea de servicii sociale pentru copiii cu TSA, in cadrul cursului de formare in terapie ABA (Analiza aplicata a comportamentului), organizat de catre Asociatia Help Autism, dar si prin participarea la cele doua schimburi de experienta intre asociatiile partenere.
Diagnosticarea precoce si interventia timpurie reprezinta cea mai buna solutie, identificata pana in prezent, pentru sansa unei vieti cat mai aproape de normalitate a copilului cu autism. Medicul de familie joaca un rol extrem de important in diagnosticarea precoce, fiind, alaturi de familie, printre putinele persoane ce pot observa un posibil comportament atipic al copilului.
Pentru cresterea numarului copiilor ce ajung sa fie integrati la timp in programe de recuperare, proiectul a inclus si o componenta de constientizare adresata medicilor, prin Campania de informare si constientizare privind evaluarea si diagnosticarea precoce a copiilor cu TSA si importanta aplicarii screening-ului in autism.
Astfel, 2000 de medici de familie si medici pediatri au fost informati despre problematica autismului, a diagnosticarii precoce, cat si despre importanta aplicarii gratuite a chestionarului in autism (screening in autism), odata cu controlul medical periodic, prin intermediul campaniei desfasurate la nivelul celor 3 judete. 750 din cei 2.000 de medici au fost informati prin vizite in cabinetele proprii, cu implicarea voluntarilor celor doua Asociatii. In cadrul acestei campanii de informare si constientizare, medicilor le-au fost oferite direct informatii relevante despre autism dar si brosura “Pot fi ca tine! Descopera-mi lumea”, dezvoltata in cadrul proiectului, 7.500 de astfel de brosuri fiind oferite in cabinete pentru informarea ulterioara a medicilor si a pacientilor.
Reusita programului de terapie pentru copiii cu autism este strans legata, pe langa buna pregatire a terapeutului si de materialele educationale folosite in timpul sedintei de terapie care, pentru a contribui la dezvoltarea abilitatilor trebuie sa tina cont de capacitatea si modul specific de invatare al copilului. “Acest proiect, ca si activitatea noastra de zi cu zi, a avut drept reper fundamental copilul. Tot ceea ce stim, credem si ne dorim pentru copiii nostri se reflecta in rezultatele exceptionale de care ne bucuram zi de zi in camera de terapie. Cu cat ne vom concentra mai mult pe ei si ii vom intelege mai bine, cu atat vom invata mai multe despre ceea ce ar trebui sa facem pentru a-i ajuta sa creasca si sa se dezvolte la nivelul intregului potential de care dispun”, Daniela Bololoi, presedinte Help Autism. (A.D.).