În decembrie 2017, Hope and Homes for Children și KRUK România au încheiat un parteneriat prin care compania susține proiectele desfășurate de Fundație în domeniile prevenirii separării copilului de familie, integrării socio-profesionale a tinerilor care părăsesc sistemul de protecție și a educației financiare pentru copiii și tinerii din sistemul de protecție a copilului.
Rezultatele înregistrate în primul an de parteneriat au dus la continuarea acestuia și în 2019. Astfel, prin programul de prevenire a separării copilului de familie, datorită susținerii financiare oferite de KRUK România, 13 familii din București și din județele Bistrița Năsăud, Brașov, Iași, Sibiu și Suceava, aflate în situații dificile, au primit sprijin pentru a-și păstra copiii alături.
Cei 22 de copii au fost ajutaţi să nu abandoneze școala, iar familiilor li s-a oferit suportul necesar pentru îmbunătățirea condițiilor de trai: renovarea și izolarea locuințelor, refacerea acoperișului acolo unde a fost nevoie, achiziționarea de sobe necesare pentru încălzire și gătit, achiziționarea de lemne de foc, suplimentarea resurselor de hrană sau sprijin cu plata chiriei pe o perioadă determinată de timp.
Hope and Homes for Children cheltuie, în medie, 873 de euro anual pentru a sprijini un copil aflat într-o situație de risc de separare de familie, în timp ce statul român cheltuie aceeași sumă lunar cu un copil care ajunge în orfelinat.
15 tineri din județele Bistrița Năsăud, Brașov, Botoșani, Iași, Suceava și Sibiu, proveniți din instituții în curs de închidere de către Fundație și din sistemul de protecție a copilului, au primit sprijin pentru tranziția spre viața independentă, de adult. Sprijinul oferit de Hope and Homes for Children și KRUK România a constat în consiliere pe diverse teme (igienă personală, promovarea unui stil de viață sănătos și a unei alimentații echilibrate, deprinderi de gestionare a veniturilor, identificarea unui loc de muncă și acces pe piața muncii, păstrarea locului de muncă etc.) și sprijin material (donații de alimente obiecte de uz casnic, mic mobilier și obiecte electrocasnice) și financiar (acoperirea costurilor cu chiria) pe o perioadă de timp limitată, până la stabilizarea situației financiare.
Cea de-a treia componentă a parteneriatului a constat în organizarea unor sesiuni de instruire și training financiar la care au participat 60 de copii și tineri din Centrul de Plasament „Robin Hood” din Sectorul 4 al Capitalei, complexele de apartamente „Casa Mea”, „Amicii” și „Floare de Colț” din Dorohoi, Centrele de Plasament „Cireșarii” și „Prietenia” din Botoșani și copii din serviciile alternative familiale din Maramureș.
Aceștia au fost informați cu privire la termeni financiari, împrumuturi, dobânzi, modalități de management al bugetului și de prioritizare a cheltuielilor, optimizarea bugetului prin adaptarea cheltuielilor la resursele existente. Toate aceste informații sunt extrem de importante ajutându-i pe tineri la dezvoltarea abilităților de trai independent, oferindu-le abilități de autogospodărire și de prioritizare a cheltuielilor.
„Educaţia financiară timpurie este un element esential pentru tânăra generaţie, pentru viitoarele decizii financiare pe care le va lua în viaţa de adult” – Tomasz Ignaczak, Director General al KRUK România.
Acesta adaugă: “Deprinderile pe care copiii şi tinerii ar trebui să le capete din familie, din şcoală, şi anume: economiile la puşculiţă, schiţarea unui plan de cheltuieli care să cuprindă două rubrici simple: de ce bani dispunem şi ce cheltuieli avem, pot face diferenţa între intrarea în datorii şi o viaţă cumpătată şi responsabilă”.
Parteneriatul dintre Fundație și compania KRUK România va continua și în 2019 și își propune să continue susținerea la nivel național a copiilor în risc de separare de familie, cât și organizarea de sesiuni de instruire și training financiar pentru copii și tineri aflați în programele desfășurate de Hope and Homes for Children. (A.D.).