Hope and Homes for Children, în parteneriat cu Holcim România, a finalizat o nouă casă de tip familial, prima construită în județul Sibiu și casa cu numărul 115 la nivel național. 12 tineri care în prezent locuiesc în Centrul de Plasament din Orlat se vor bucura de un spațiu prietenos, intim, cald, pe care îl vor putea numi „Acasă”.
Casa de tip familial din Sibiu este cea de-a treia casă construită cu sprijinul financiar al Holcim România, primele două fiind deja date în folosință în București, Sector 4 (2018) și Neamț (2019). Parteneriatul dintre Holcim România și Hope and Homes for Children a început în 2017, 600.000 de euro fiind donați în total până în prezent, pentru ridicarea celor trei case.
„Suntem bucuroși că putem fi alături de Hope and Homes for Children într-un proiect atât de important. Orice copil are nevoie de un mediu sănătos în care să se dezvolte, un loc doar al său pe care să-l numească «acasă». Astăzi este o zi de sărbătoare pentru noi știind că aici, în scurt timp, 12 copii vor locui, vor învăța și își vor petrece timpul într-un mediu foarte asemănător celui dintr-o familie obișnuită, ocrotiți și îngrijiți, așa cum toți copiii au dreptul să crească. Felicitări tuturor partenerilor implicați în proiect!”, a declarat Alina Cristea – Manager CSR & Proiecte Educaționale Grupul Holcim România.
În prezent, în centrul de plasament din Orlat, Sibiu, locuiesc 42 de copii. În total, la finalul lunii martie, 151 de copii instituționalizați trăiau în 4 centre de plasament încă deschise în județ. La nivel național, peste 4000 de copii și adolescenți trăiau în centre de plasament, la finalul anului trecut.
Realizarea casei de la Sibiu face parte dintr-un proiect amplu demarat de Hope and Homes for Children, prin care susține dezinstituționalizarea și reformarea sistemului de protecție a copilului în România. Obiectivul final al acestui proiect urmărește închiderea tuturor instituțiilor de tip vechi din România, așa numitele orfelinate, până în 2027. Programele Fundației urmăresc înlocuirea sistemului instituționalizat de protecție a copilului cu unul bazat pe conceptul familial, prin reintegrarea în familie atunci când este posibil, plasarea în asistență maternală sau în case de tip familial a copiilor din orfelinate.
„Cu fiecare cărămidă pusă la temelia unei case, știu că acești copii se pot bucura de o viață apropiată de cea dintr-o familie. Așa le croim o cale spre copilăria pe care și-o doresc. Odată aflați aici, aparțin unei comunități și au un loc al lor. Și pentru că e mare lucru să găsim parteneri cu care să putem face lucruri atât de mari, cu atâta impact în viața copiilor cu care lucrăm, le mulțumesc celor de la Holcim, fără de care această mare realizare nu ar fi fost posibilă”, a declarat Ștefan Dărăbuș, Director Global de Programe, Hope and Homes for Children
Proiectul s-a desfășurat în parteneriat cu Consiliul Județean Sibiu și cu DGASPC Sibiu, care au pus la dispoziție terenul pentru ridicarea casei, iar interiorul a fost mobilat și decorat în întregime cu produse oferite de JYSK România.
Odată cu finalizarea construcției și darea în folosință, Hope and Homes for Children donează casele de tip familial partenerului cu care colaborează, în acest caz DGASPC Sibiu, dar continuă să aplice planurile de acomodare, pregătite împreună cu membrii de personal pentru fiecare copil în parte și să monitorizeze, pe termen lung, copiii și membrii de personal pentru a preîntâmpina eventualele probleme.
Au făcut ultimele pregătiri pentru mutarea copiilor Mihai Morar, Ambasador Hope and Homes for Children, Alina Cristea, Manager CSR & Proiecte Educaționale Grupul Holcim România și Ștefan Dărăbuș, Director Global de Programe, Hope and Homes for Children. Cum arată Acasă pentru cei 12 copii.
„Copilăria ar trebui să fie despre joacă, ar trebui să fie despre lipsa grijilor și despre șanse egale. Viața nu e un parcurs drept și corect. Dar tuturor copiilor ar trebui să le dăm, la începutul vieții, aceleași șanse: la educație, la hrană și, în primul rând, la dragoste. Hope and Homes for Children asta face, înlătură zidurile între diferențele astea – între copilăria copiilor care cresc în dragoste și în familie și a celor care nu au șansa asta”, declară Mihai Morar, Ambasador Hope and Homes for Children
Intervențiile Hope and Homes for Children în Sibiu au început în anul 2016 și, de atunci, s-au concentrat pe susținerea copiilor vulnerabili, în risc de a fi instituționalizați (programul de Prevenire a separării copilului de familie), pe intervenții tip Reintegrarea în familia naturală sau extinsă a copiilor din orfelinate și pe Programul de Inserție Socio-Profesională, de susținere a tinerilor care ies din grija statului, la 18 ani. Până în prezent, 400 de copii în situație de risc din Sibiu au fost susținuți în cadrul programelor Fundației. În total, la nivel național, peste 60.000 de copii au beneficiat de susținerea Hope and Homes for Children, în peste 20 de ani de intervenții.