1.225 elevi de liceu si 107 profesori romani au participat in anul scolar 2015-2016 in proiectul european de educatie pentru antreprenoriat social, denumit Social Enterprise 360 (SE360). In cadrul acestuia, au identificat solutii variate pentru a rezolva o parte din problemele din comunitatile locale, cum ar fi: o sera care ofera locuri de munca tinerilor cu dizabilitati intelectuale, o sala de jocuri care isi propune sa ii ajute pe cei cu probleme de integrare sociala, o sera ecologica subterana, un dispozitiv-bratara pentru persoanele dependente de insulina sau o aplicatie pentru situatii de urgenta.
Proiectul Social Enterprise 360 (SE360) aduce antreprenoriatul social in procesul de educatie, combina metodele formale cu cele informale si pune accent pe evaluare. In plus, fata de implicarea locala in cadrul activitatilor derulate cu profesori si mentorii voluntari din mediul de business, licenii au fost expusi si la colaborari internationale, totul fiind posibil datorita finantarii proiectului prin Erasmus+, programul Uniunii Europene pentru educatie, formare, tineret si sport.
Programul Social Enterprise 360 a fost declarat model de buna practica in Erasmus+, participantii din Romania si din celelalte tari europene partenere (Grecia, Italia, Olanda, Spania) au beneficiat de acces gratuit la materiale de invatare, experienta antreprenoriala practica si posibilitatea de a-si dezvolta competentele complementare, prin participarea la webinarii cu antreprenori sociali si au participat la o competitie in care au propus solutii de antreprenoriat social pentru comunitatile lor.
Echipa Path to Knowledge de la Colegiul National de Informatica din Piatra-Neamt a castigat finala nationala SE360, cu o platforma educationala interactiva, prin intermediul careia elevii pot participa la diferite lectii live sau cursuri, iar ulterior isi pot impartasi cunostintele dobandite cu alti tineri, asumandu-si rolul de “profesori”. Platforma va avea o functie educativa, dar si de facilitare a comunicarii dintre tineri.
Echipa Path to Knowledge urmeaza sa reprezinte Romania la finala europeana, care va reuni pe 9 iunie elevi din Belgia, Danemarca, Grecia, Italia, Malta, Olanda, Serbia si Spania.
Rezultatele proiectului vor fi analizate in conferinta Social Enterprise 360 -Summit European, in 30 iunie la Bucuresti, cu scopul de a impartasi modele de bune practica, povestile de succes ale elevilor, precum si etape viitoare ale proiectului. (A.D.).