Dupa ani de cercetari si consultari, Autoritatea de reglementare a Internetului, Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN), a deschis in ianuarie portile noilor terminatii de domenii online. Oricine, de oriunde, institutie sau entitate privata, cu 190.000 de dolari in buzunar si intrunind diverse alte conditii financiare si tehnice, poate aplica pentru a deveni administratorul aproape oricarui cuvant sau nume de dupa punctul unei adrese web. O noua revolutie, se spune, dupa aparitia lui .com, acum 26 de ani. Firmele vor fi cu siguranta primele care-si vor reconsidera strategiile online, informatia va fi transmisa altfel, va fi cautata si accesata altfel, banii se vor face altfel si vor circula precum cuvintele. Internetul se va reordona in sertare mai inguste, intredeschise. Exista si o „parte nevazuta a lunii”, poate nu si (prea) intunecata.
Doua ONG se bat pentru .NGO
Cuvantul care ne intereseaza in acest freamat al domeniilor este acronimul NGO (Non-Governmental Organisation). Pe americani si britanici i-a interesat mai demult si destul de mult, incat acum si-l disputa in fata „judecatorului” ICANN. Doua organizatii neguvernamentale se bat pentru administrarea .NGO. Public Internet Registry (PIR) este un ONG american care de 25 de ani se ingrijeste de domeniul .ORG, rezervat si asociat de regula organizatiilor neguvernamentale. Celalalt ONG este britanic, Article 25, o organizatie umanitara care actioneaza la nivel global in puncte „fierbinti”. Article 25 pare mai activa pe Internet, e mai vocala, a lansat o initiativa numita dotNGO, s-a parteneriat cu reputate firme in mediul online, precum VeriSign, Inc. Britanicii le reproseaza elegant americanilor ca, daca .NGO va fi al lor, organizatiile neguvernamentale de pretutindeni vor castiga credibilitate. Va fi un domeniu de incredere, sigur, care va certifica ca posesorul unui domeniu .NGO este cu adevarat o organizatie neguvernamentala. Intr-adevar, fara un mecanism de control, .ORG-ul a devenit in timp un domeniu care a subminat sectorul ONG. Permisivitatea .ORG-ului a condus la aparitia fraudelor online, oricine putand sa-si ia un domeniu .ORG pretinzand ca reprezinta o organizatie neguvernamentala. Miza s-a dovedit a fi mare, gandindu-ne doar la sumele incasate din donatiile online. Potrivit Charity Navigator, un ONG de tip watch-dog, dupa dezastrul provocat de uraganul Katrina si chiar inainte ca acesta sa se formeze, au aparut nu mai putin de 4000 de web-site-uri false .ORG de strangere de fonduri.
„Noi cu cine votam”, .RO, .ORG sau .NGO? Sau .ONG?
Pana acum la noi lucrurile au fost simple. Organizatiile neguvernamentale au optat fie pentru genericul .ORG, fie pentru domeniul de tara .RO. Cei care au ales .ORG au simtit probabil nevoia de a se detasa cumva de mediul institutional si de afaceri, de a se internationaliza, de a avea o oarecare prestanta; unii au facut-o din ratiuni financiare, altii poate ca au gasit domeniul liber. Cei care au ales .RO nu si-au batut capul cum si de ce: noi suntem romani, inainte de a fi ONG-isti. Ce vom face insa din 2013 incolo, cand se estimeaza ca vor iesi pe piata domeniile .NGO? Putem ramane insensibili? E adevarat ca noi am porni din start cu un handicap. Multi dintre romani nu stiu inca ce e acela un ONG, probabil ca un .NGO i-ar bulversa complet. Afara sunt si alte discutii. Domeniul .NGO va fi adoptat mai repede, se crede, de organizatiile mici, necunoscute si bataioase in strangerea de fonduri online, din simplul motiv ca un .NGO certificat le va oferi credibilitate fata de donatori. Lisa Vogt, directorul de marketing si comunicare al unui ONG international mare, SOS Satele Copiilor SUA, vede insa in adoptarea lui .NGO o miscare de prestanta si integritate organizationala, de aliere la niste principii si standarde etice. „Intotdeauna vom cauta modalitati de a ne demonstra credibilitatea”, spune dna Vogt. O alta doamna, Marnie Webb, unul dintre directorii binecunoscutului ONG Techsoup Global e mai pesimista in privinta adoptarii .NGO la nivel mondial, gandindu-se ca legislatia ONG difera de la o tara la alta si ca tot acest proces de certificare a autenticitatii unui ONG e foarte complicat.
Revenind la noi si cum suntem noi, va mai trece probabil ceva timp pana cand o organizatie neguvernamentala autohtona va sparge gheata lui .NGO. O intrebare de final, insa. Ar merita sa avem si noi un domeniu de incredere .ONG? Organizatiile neguvernamentale si cineva cu 190.000 de dolari in buzunar s-ar putea gandi…