Municipalități din Polonia, România și Slovacia s-au reunit astăzi în Lubin, Polonia, pentru a marca lansarea unui program multinațional de sprijinire a integrării copiilor și familiilor din comunitățile de refugiați și migranți și de asigurare a accesului acestora la servicii esențiale.
Programul cu o durată de doi ani – finanțat de Uniunea Europeană prin intermediul Instrumentului de Sprijin Tehnic (IST) – va sprijini municipalitățile să îmbunătățească accesul la servicii de calitate și incluzive pentru copii și îngrijitori și să sprijine integrarea pe termen lung.
UNICEF va sprijini orașele Bialystok și Lublin din Polonia, București și Timișoara din România și Bratislava și Nitra din Slovacia în formularea și punerea în aplicare a programului.
Programul va oferi instrumente și mecanisme de colectare a datelor, coerență între politicile existente, finanțare previzibilă și suficientă și coordonare între instituții. Asistența tehnică oferită de UNICEF va sprijini consolidarea sistemelor și adoptarea de strategii pe termen lung pentru incluziune și proceduri standard de operare pentru a trece de la o abordare de urgență la servicii de integrare pe termen lung pentru copiii și îngrijitorii din comunitățile de refugiați și migranți.
În timpul reuniunii de două zile, municipalitățile își vor împărtăși experiențele și lecțiile învățate din răspunsul recent pentru sprijinirea refugiaților din Ucraina. Nevoile, capacitatea locală și lacunele existente vor fi colectate, iar sugestiile vor fi consolidate pentru a contribui în continuare la configurarea pachetului de asistență tehnică.
Municipalitățile se vor coordona, de asemenea, cu privire la următorii pași pentru colaborarea multinațională și la calendarul intervențiilor proiectului în fiecare țară. Reuniunea va contribui la stabilirea unei rețele între municipalitățile beneficiare pentru schimbul de informații și colaborarea viitoare.
În urma reuniunii, Direcția Generală Sprijin pentru Reforme Structurale (DG REFORM) a Comisiei Europene și UNICEF vor coordona pachetele de sprijin tehnic în fiecare țară și vor demara punerea în aplicare a activităților proiectului. Proiectul va fi implementat în strânsă coordonare și prin implicarea activă a autorităților publice la nivel național, a organizațiilor societății civile și a partenerilor internaționali din fiecare țară.