Asociatia pentru Relatii Comunitare (ARC) a inaintat la finalul lunii februarie o scrisoare deschisa adresata Ministrului Finantelor Publice, Darius Valcov si Secretarului de Stat Dan Manolescu, cu privire la posibila modificare a legii sponsorizarii.
Astfel, potrivit propunerii de modificare a Codului Fiscal, creditul fiscal pentru sponsorizarile acordate (prin care companiile pot redirectiona 20% din impozitul pe profit catre organizatii neguvernamentale) ar putea fi inlocuit cu deducerea sponsorizarilor din baza impozabila (transformarea lor in cheltuieli deductibile) si limitarea deducerii la un plafon de 200.000 Euro.
Reprezentantii ARC Romania atrag atentia ca aceasta modificare ar avea un impact negativ major asupra a doi actori sociali extrem de importanti pentru viata sociala si economica a Romaniei: marile companii si ONG-urile. Astfel, modificarea ar avea urmatoarele efecte negative:
- Ar penaliza marile companii, care realizeaza profit si care fac sponsorizari de care beneficiaza preponderent organizatii neguvernamentale si institutii publice din domenii ca sanatate, educatie, protectie sociala, arta si cultura. O analiza a numai sapte mari companii din Romania indica ca s-ar pierde aproape 6 milioane de euro care sunt investiti de aceste companii in comunitati din Romania. Initiativa propusa nu numai ca ar penaliza cele mai profitabile companii, dar ar transmite un mesaj demoralizator privind implicarea sociala si responsabilitatea sociala a acestor companii, in contradictie cu recomandarile si directivele europene privind raportarea non-financiara a implicarii sociale si cu initiativele strategice ale Natiunilor Unite prin programul Global Compact.
- Ar afecta dramatic veniturile a mii de organizatii neguvernamentale, spitale, universitati, scoli, muzee din toate domeniile de activitate. Sponsorizarile reprezinta pentru acestea o sursa semnificativa de venituri nu numai pentru servicii de baza dar si pentru programe inovatoare, de avangarda. Organizatii care schimba in bine fata Romaniei ar fi nevoite sa isi limiteze sau chiar sa inchida anumite servicii sociale pe care le ofera. Cele 7 mari companii mentionate anterior afecteaza pozitiv, prin sponsorizarile oferite, peste 250.000 de beneficiari.
Majoritatea resurselor provenite din sponsorizarile marilor companii, cele mai afectate, sunt indreptate catre domenii ca sanatate, protectie sociala, educatie, protectia mediului, domenii in care statul face oricum eforturi de a acoperi nevoile esentiale.
In concluzie, ARC Romania propune mentinerea actualului sistem de credit fiscal care ofera beneficii firmelor bine administrate, care genereaza profit si implicit contributii majore la bugetul de stat.
Printre organizatiile care au semnat pana in prezent petitia se numara: Fundatia Vodafone, Fundatia pentru Parteneriat, Habitat for Humanity Romania, Fundatia Principesa Margareta a Romaniei, Asociatia Inima Copiilor, Hospice Casa Sperantei, United Way Romania, Centrul pentru Studiul Democratiei, Asociatia REACT, Fundatia Special Olympics, CeRe, Fundatia Noi Orizonturi, Fundatia de Sprijin Comunitar Bacau, Ateliere Fara Frontiere, Fundatia Comunitara Bucuresti, Fundatia Comunitara Oradea, Fundatia Comunitara Covasna, Fundatia Comunitara Prahova, Fundatia Comunitara Mures, Asociatia SM Speromax Alba, Asociatia Hercules, Motivation Romania, Fundatia Serviciilor Sociale Bethany, Fundatia Estuar, Fundaţia Dezvoltarea Popoarelor, Asociatia Little People Romania, Asociatia Autism Transilvania, Romanian-American Foundation, Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile, Flavia Popa, Secretar General, BRD Groupe Societe Generale, Mona Nicolici, Manager Sustenabilitate, OMV Petrom, Corina Vasile, Director Comunicare si Relatii Publice, Raiffeisen Bank, Ionut Stanimir, director de comunicare, BCR, Iosefina Frolu, Head of Corporate Communication, ING Bank, Gabriel Biriș, Partner, Biriș Goran SPARL (A.D.).