Anuntam zilele trecute publicarea in Marea Britanie a unui studiu despre starea sectorului neguvernamental britanic, bazat pe un sondaj realizat in randul a peste 700 de reprezentanti ai organizatiilor neguvernamentale britanice. Rapunsurile liderilor ONG denota frustrarile, temerile, nevoile, provocarile sectorului neguvernamental britanic, similare, de altfel, cu cele ale noastre si la care ar fi bine sa fim atenti: publicul nu intelege ce fac organizatiile non-profit, ce rol au acestea, cum isi desfasoara activitatea; exista o competitie prea mare intre ONG-uri, in special intre cele mari; sectorul ONG este prea precaut in a se lansa in campanii (de lobby si advocacy); guvernul isi exercita un control prea mare asupra sectorului; nu exista o baza durabila de finantare; nu se comunica indeajuns importanta muncii organizatiilor neguvernamentale; e nevoie de un bord mai eficient. Eficienta unui ONG si dimensiunea impactului asupra beneficiarilor depind in primul rand de calitatea muncii si/sau a serviciilor oferite, valorile si viziunea organizationala, racordarea la nevoile clientilor si beneficiarilor, calitatea actiunilor de fundraising si marketing. Nevoile de expertiza ale organizatiilor britanice sunt: fundraising, web/digital media, planificare strategica, competente in evaluare, competente IT, expertiza juridica.
Independenta ONG-uilor si a sectorului, in general, este vazuta la nivel financiar, contractual, structural, in relatia cu statul si orice alti factori de presiune. 73% dintre respondenti au afirmat ca organizatia lor este independenta si libera sa spuna si sa faca ce vrea; pentru 58% independenta exista din punct de vedere al finantarilor; 55% dintre respondenti cred ca independenta organizatiilor neguvernamentale este compromisa de trecerea de la granturi, la contracte; doar 23% cred ca sectorul non-profit e „sanatos” tun la capitolul independenta.
In Romania, cel mai recent sondaj national online in randul reprezentantilor ONG a fost lansat de FDSC la finalul anului trecut. Barometrul Liderilor ONG 2011 poate fi consultat aici.