ONG-urile britanice au o problema: asa cum evolueaza lucrurile, oamenii si-ar putea pierde increderea in ele
Sam Younger, directorul Charity Commission (reglementeaza functionarea ONG-urilor din Anglia si Tara Galilor), avertizeaza ONG-urile britanice ca, daca nu raman non-profit, apolitice si orientate exclusiv catre beneficiari, oamenii s-ar putea intreba: “De ce-as dona unei organizatii? Cu ce-i ea diferita fata de-o firma?”. Prea mult personal platit, cheltuieli administrative crescute, membri ai board-ului remunerati, prea multe contracte guvernamentale, cu riscul alterarii independentei, interferente din zona de business, toate astea afecteaza ideea de charity, ca institutie cu scop caritabil actionand in beneficiul oamenilor, spune Younger.
Un alt director, de ONG, Jeremy Hughes (Alzheimer’s Society) sustine aceeasi idee, prea multe venituri ONG de la stat. El incurajeaza ONG-urile sa lucreze mai mult si bine impreuna si chiar sa fuzioneze. Laura Dosanjh, director si ea, la Young Foundation, crede ca evolutia sectorului ONG va fi marcata de parteneriatele cu sectorul for-profit si de influenta intreprinderilor sociale. Anglia va avea pana la urma un sector for-(non-)profit.
Foto: Sam Younger (director Charity Commission)
Intr-adevar, ONG-urile britanice au o problema:) jumatate din ele (adica vreo 62.000) fac afaceri sociale, contribuind cu peste 24 de miliarde de lire la economia regatului. Asta in loc sa isi piarda timpul producand tot felul de documente inutile pentru OI ale diferitelor AM care intarzie cu lunile sa le ramburseze banii cheltuiti de ONG-uri ca sa faca treaba pe care statutul nu este in stare sa o faca singur. Parca mi-as dori si eu sa avem problemele lor, voi nu?:)