Punctul culminant al proiectului „Dezvoltarea capacității ONG-urilor mici sau fără experiență din Regiunile Sud-Vest Oltenia, Sud-Muntenia și Sud-Est -Incubator ONG” este crearea unei retele destinate organizatiilor mici sau fara experienta sub forma unei federații, denumită Federația ORGANIZAȚIILOR MICI SAU FĂRĂ EXPERIENȚĂ – INCUBATOR
Obiectivul general Federației este de a sprijini ONG-urile mici sau fără experiență din România să colaboreze pentru a avea un impact cât mai mare în comunitățile în care activează, prin facilitarea schimbului de know-how și bune practici în domeniul societății civile. Misiunea Federatiei INCUBATOR este să sprijinim, să încurajăm și să consolidăm organizațiile non-guvernamentale mici sau fără experiență din întreaga țară, facilitând dezvoltarea lor durabilă și impactul lor pozitiv în comunități. Mergând mai departe, viziunea noastră este să creăm o comunitate solidă și interconectată a ONG-urilor mici sau fără experiență care să poată acționa colaborativ și în mod concertat pentru o dezvoltare comunitară sustenabilă pe termen lung.
Inițial, Federația Incubator va fi constituită din cele 10 organizații beneficiare ale proiectului de dezvoltare organizațională Incubator ONG, alături de Asociația CSR Nest, în calitate de inițiator și mentor
Din regiunea SUD vor face parte următoarele ONG-uri: Asociația TB Think Big (jud. Dâmbovița), Asociația de Piesagistică Arhitecturală (jud. Dâmbovița) și Asociația Happiness Acandemy (jud. Prahova). Pot deveni membri ai Federației ONG-urile care, prin cerere scrisă, își manifestă expres dorința în acest sens.
“Misiunea Federației Incubator ONG este să sprijine să incurajeze și să consiolideze organizațiile neguvernamentale mici sau fără experiență din întreaga țară, facilitând dezvoltarea lor durabilă și impactul lor pozitiv în comunități. De asemenea, la nivelul Federatiei, ne dorim să creăm o comunitate solidă și interconectată a ONG-urilor mici sau fără experiență care să poată acționa colaborativ și în mod concertat pentru o dezvoltare comunitară sustenabilă pe termen lung. Consider că la ora actuală, în peisajul societății civile din România este nevoie de elemente de coagulare precum această Federație, tocmai pentru a avea un numitor comun, mai puternic, în relația cu oricare dintre stakeholderii unui ONG. De aceea, ne propunem pe viitor să atragem un număr cât mai mare de ONG-uri mici, tocmai pentru a crea un pol de acțiune în rândul unui segment al societății civile cu potențial semnificativ de creștere,” spune Sorin Boboc, manager de proiect.
Nu în ultimul rând, Asociația CSR Nest își dorește o creștere organică, sănătoasă a acestei federații, cu scopul de a atrage doar acele ONG-uri interesate să contribuie activ la dezvoltarea federației pe termen lung.„CSR Nest își va asuma rolul de mentor și va sprjini membrii federației în toate demersurile de creștere individuală dar și colectivă”, mai spune Sorin Boboc.
Proiectul „Dezvoltarea capacității ONG-urilor mici sau fără experiență din Regiunile Sud-Vest Oltenia, Sud-Muntenia și Sud-Est -Incubator ONG” este derulat de Asociația CSR Nest cu sprijinul financiar al Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021 și a beneficiat de o finanțare în valoare de 246.621,99 EURO, pe o perioadă de 21 de luni începând cu luna august 2022.