Din cele paisprezece seturi de rezolutii validate de Forumul National ONG, la inceputul lunii decembrie, unsprezece includ ca obiectiv strategic pentru anul urmator determinarea institutiilor statului sa adopte o atitudine transparenta si sa intreprinda o consultare autentica a sectorului non-profit.
“Parlamentul si Guvernul Romaniei trebuie sa fie primele care sa dea exemplu de respectare a literei si spiritului legii in ceea priveste transparenta decizionala si consultarea publica. Acesta este pasul necesar in procesul de consolidare a colaborarii dintre sectorul public si societatea civila, colaborare in afara careia nu se poate vorbi despre democratie”, a declarat Viorel Micescu, director executiv al Fundatiei Centrul de Asistenta pentru Organizatii Neguvernamentale – CENTRAS.
Cei peste 200 de delegati la Forumul National al Organizatiilor Neguvernamentale au identificat si validat elementele de coeziune pentru strategia comuna de actiune in directia insanatosirii relatiei dintre putere si societate si a crearii premiselor pentru un nou contract social.
Democratia participativa, drepturile omului, justitia si anti-coruptia, managementul si eficienta fondurilor europene, incluziunea rromilor, protectia mediului si dezvoltarea durabila, piata muncii si politicile sociale, dezvoltarea mediului rural, educatia, sanatatea, dezvoltarea urbana si independenta presei se numara printre temele majore dezbatute de delegatii organizatiilor neguvernamentale participante la lucrarile forumului.
Forumul National al Organizatiilor Neguvernamentale din Romania este un eveniment traditional al sectorului neguvernamental, in cadrul caruia sunt puse in discutie teme de anvergura pentru sectorul non-profit din Romania si vizeaza stabilirea unui cadru strategic de manifestare a ONGurilor in contextele politic, economic si social actuale. Totodata, Forumul este o platforma de dialog intre ONG-uri, decidenti si reprezentanti ai altor sectoare de activitate din economie.
In acest an, Forumul ONG isi propune sa creeze premisele pentru un nou Contract Social. Printre obiectivele strategice vizate de Forumul ONG se numara trecerea la urmatorul nivel in dialogul cu executivul si legislativul, intensificarea colaborarii si a parteneriatului cu mediul de afaceri, precum si consolidarea legaturii cu cetatenii si comunitatea. (A.D.).