În perioada 01.05 – 30.09.2022 Organizaţia GeoEcologică ACCENT implementează proiectul cu titlul „ÎMPREUNĂ PENTRU NATURĂ #2” ce are ca scop întărirea parteneriatului între ONG-uri active din destinația ecoturistică Băile Tușnad și Împrejurimile precum și cu instituțiile de învățământ prin schimburi de experiență și implicarea populației în activităţi practice de conviețuire om-urs și de amenajări de infrastructură de vizitare în arii protejate.
Principalele obiective ale proiectului:
- Organizarea unui workshop în cadrul Zilei Internaţionale a Biodiversităţii (23 mai) și a unei tabere de vară (lunile iunie-iulie) pentru 90 de studenți de la specializările Biologie și Ecologie și protecția mediului (linia maghiară, anul 1 și 2) ai Facultății de Biologie și Geologie în cadrul UBB din Cluj Napoca.
- Amenajarea unui traseu de „interpretare turistică” (Tinovul Mohoș – Lacul Sf. Ana) și a unor panouri informative sub formă de cuburi interactive (punct de vizitare TusnadBearCave, Băile Tușnad), implicând activ comunitatea locală alături de studenții Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca și elevii Clubului de Junior Rangeri din Școala Gimnazială Jókai Mór din Băile Tuşnad.
- Organizarea „Zilei Rezervației Naturale Piatra Șoimilor” (17 sept. cf. Hot. Loc. 27/2017) prin realizarea unor activități tematice și prin reamenajarea traseului Băile Tușnad – Piatra Șoimilor cu implicarea elevilor Școlii Gimnaziale Jókai Mór și a localnicilor din Băile Tuşnad.
Grupul ţintă este format din studenți ai Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca; Grupul Junior Ranger din Școala Gimnazială Jókai Mór din Băile Tuşnad, factorii de decizie și comunitatea locală din Băile Tușnad; (toate categoriile de vârstă, sex, naţionalitate, religie şi ocupaţie) împreună cu turiştii, precum şi toţi cei interesaţi care doresc să se implice în activităţi pentru cunoaşterea şi protejarea valorilor naturale și practicării unui turism responsabil.
Aria geografică unde se va desfășura proiectul este destinația ecoturistică Băile Tușnad și împrejurimile, situată în Județul Harghita, fiind structurată pe următoarele zone: zona 1 – Bazinul Ciucului de Jos -Situl Natura 2000 Bazinul Ciucului de Jos (ROSCI0007) cu localitățile: Comuna Sâncrăieni, Comuna Sântimbru, Comuna Sânsimion, Comuna Tușnad; zona 2 – Băile Tușnad – Rezervația naturală Piatra Șoimilor (2.484.) și Orașul Băile Tușnad; zona 3 – Lacul Sfânta Ana – Rezervațiile naturale Lacul Sfânta Ana (2.486) și Tinovul Mohoș (2.487) și situl Natura 2000 Tinovul Mohoș – Lacul Sfânta Ana (ROSCI0248) cu localitatea Comuna Cozmeni.
Proiectul este finanţat de Fundația pentru Parteneriat şi MOL România și se va implementa în parteneriat cu Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, Școala Gimnazială Jokai Mor din Băile Tuşnad și Asociaţia Pro Szent Anna din Lăzărești.