Fundatia PACT in parteneriat cu Habitat for Humanity Romania au lansat campania Renovam o casa, construim Acasa, prin care strang fonduri si materiale de constructie pentru imbunatatirea conditiilor de locuire in zece comunitati din judetele Arges, Calarasi, Dambovita, Giurgiu, Valcea si Mehedinti.
Din fiecare comunitate, au fost alese cinci familii care traiesc in conditii grele, in case de chirpici, fara ferestre sau usi si cu acoperisuri stricate. Singurele lor venituri sunt din ajutorul social de la primarie, colectare de fier vechi si zile de munca in comunitate. Copiii nu au unde sa isi faca temele si din cauza situatiei de acasa renunta, adesea, sa mai mearga la scoala. Conditii decente de locuire vor insemna pentru ei sansa la un viitor mai bun.
Campania face parte din proiectul Acasa in Comunitatea TA, prin care ne dorim sa promovam oameni cu iniţiativa care produc o schimbare in bine in viata comunitatilor in care traiesc: Burila Mica, Simian si Eselnita (Mehedinţi), Daiesti, Francesti (Valcea), Spantov si Dorobanţu (Calarasi), Gaujani (Giurgiu), Valea Corbului (Arges) si Vizuresti (Damboviţa). Pe parcursul proiectului, s-au format grupuri de initiativa care produc schimbari sociale si economice in aceste comunitaţi sarace din sudul Romaniei, cu accent pe reabilitarea si utilizarea spaţiului individual si comun ca resursa pentru dezvoltarea sustenabila a comunitaţii.
”Dupa doi ani de lucru in aceste comunitati, oamenii din grupurile de initiativa sunt pregatiti sa invete cum sa mobilizeze resursele necesare pentru a repara casele celor mai nevoiasi din comunitatea lor sau anumite obiective de interes comun. De asemenea, membrii grupurilor de initiativa vor gestiona chiar ei resursele pe care reusesc sa le stranga direct sau prin reprezentantii partenerilor si vor mobiliza comunitatea pentru a participa voluntar la reparatii”, spune Madalina Ene, director programe Fundatia PACT.
Aproape cinci milioane de romani traiesc in saracie. Printre persoanele cele mai vulnerabile se numara 1,85 milioane de romi, 1,4 milioane de copii (cu varste cuprinse intre 0 si 17 ani) si peste 725.000 de persoane varstnice. Potrivit unui raport al Colegiului Naţional al Asistenţilor Sociali din Romania (CNASR), publicat in iulie 2015, unul din doi copii din mediul rural traieste in saracie, in conditii foarte grele (A.D.).