Școala Gimnazială „Simion Balint” din satul Copăceni, comuna Săndulești, județul Cluj, a fost inaugurată după ample lucrări de renovare și construcție derulate timp de un an de Asociația BookLand, cu sprijinul partenerilor și autorităților locale.
Renovarea corpului 1 al școlii, construcția noului corp de clădire și transformarea mansardei corpului 3 în Laborator IT au fost posibile în urma unei investiții de 230.000 euro asigurată de Asociația BookLand și a unei contribuții de 120.000 euro din partea Primăriei Săndulești.
Artistul Paul Surugiu Fuego, născut la doar câteva minute distanță de satul Copăceni, a reprezentat Asociația BookLand în calitate de Ambasador și a inaugurat Școala Gimnazială „Simion Balint” renovată. Evenimentul a marcat încheierea lucrărilor derulate de Asociația BookLand împreună cu partenerii săi – prin renovarea celor două corpuri de clădire existente și construirea unui nou corp de clădire – totul pentru a le asigura elevilor cele mai bune condiții. Orele petrecute de Paul Surugiu Fuego alături de comunitatea din Copăceni au fost, în egală măsură, un prilej de a sărbători împreună cu elevii și cadrele didactice și de a transmite mesaje de încurajare pentru un nou an școlar în care copiii vor învăța în săli de clasă călduroase, primitoare și dotate la standarde moderne.
Prin programul „Renovare școli în mediul rural” demarat de Asociația BookLand, 80 de școli din satele României au fost reabilitate în perioada 2020 – 2023, în beneficiul a peste 15.000 de elevi anual. Asociația a reușit această performanță motivând autoritățile și comunitățile locale să se implice și mobilizând peste 700 de companii să contribuie cu bani, servicii sau materiale prin redirecționarea a 20% din impozitul pe profit/venit, conform Legii Sponsorizării nr. 32/1994 sau Ordinului 1679/2022 prin formularul 177. Astfel, implicând companiile private, primăriile, cadrele didactice, părinții și elevii într-un parteneriat care creează un viitor mai bun pentru copiii din satele și comunele României, BookLand contribuie la schimbarea mentalităților și atitudinii privind importanța educației într-o comunitate rurală.
„M-am bucurat să revin pe meleagurile natale, în locurile în care am copilărit și m-am format. Sunt bucuros să fiu Ambasador BookLand și felicit această inițiativă de a sprijini și a investi în educația tinerilor din mediul rural, în formarea viitorului în condiții optime, prin sprijinul comunității unite. Școala este, după părerea mea, cheia viitorului; aici înveți cum să fii independent, cum să-ți drămuiești timpul, ambițiile și sentimentele. Și, poate cel mai important, aici îți conturezi caracterul. De mulți ani încoace, școala românească e oarecum diferită. Suferă tot felul de schimbări și toată lumea a uitat că trebuie să-ți placă să mergi la școală, să-l faci pe copil să fie fascinat atunci când pășește pragul instituției. Chiar dacă are teme de făcut, chiar dacă nu știe și-i greu, trebuie să existe dragostea de a fi în locul acela, iar copiii din ziua de azi și-au pierdut-o. Și e păcat! Să-i facem să vină de drag la școală! Mai ales într-o școală nouă, dotată cu tot ce trebuie, modernă ca aceasta!”, declară Paul Surugiu Fuego, cântăreț, pictor, actor, compozitor, moderator și realizator de televiziune & Ambasador BookLand.
„Am avut imensa bucurie de a fi selectați de Asociația BookLand în acest frumos și benefic proiect de reabilitare și construcție a școlii noastre. Dumnezeu să vă dăruiască putere și sănătate să puteți lucra în continuare la aceste proiecte prin care se asigură elevilor din mediul rural șansa la o educație de calitate. Sunt copii care abia așteaptă să dovedească lumii de câte lucruri sunt în stare. Le mulțumim tuturor celor care au avut încredere în copiii noștri!”, afirmă Ioana Sîrb, Directoarea Școlii Gimnaziale „Simion Balint”.
„Sunt rare comunitățile rurale în creștere. Așa că atunci când dăm de o comunitate înfloritoare, cu mulți români întorși acasă, e o mare bucurie. Știm că investiția noastră e pe mâini sigure. Școala din Copăceni înseamnă de fapt 3 corpuri de clădire (practic, acum 4). Am început prin a renova Corpul 1 de școală, unde am reparat și zugrăvit pereții, am turnat șape de ciment în locul pământului de sub dușumelele vechi, am montat parchet, gresie, corpuri de iluminat, uși și calorifere, am schimbat instalația sanitară și am reabilitat complet toaleta din incinta școlii, am adus mobilier, am termoizolat clădirea și am tencuit-o, am schimbat acoperișul și am plantat brăduți și butași de trandafir în curtea școlii. Pe când finalizam renovarea, am fost întrebați dacă am fi de acord să contribuim și la extinderea acestui corp prin o anexă similară, dat fiind că școala are multe cereri de înscriere pentru copii în clasele I-IV, iar cele 3 săli de clasă n-ar fi fost suficiente. Vă puteți imagina câte etape implică o construcție de la zero. Între timp, ne-am apucat și de mansarda Corpului 3 de școală, transformând-o în Laborator de Informatică. Nu e ușor să transformi un pod banal în așa ceva, însă nouă ne-a ieșit! Echipamentele IT au fost obținute de Primăria Săndulești printr-un proiect guvernamental. Împreună am făcut totul pentru ca elevii acestei școli să se bucure de acum încolo de condiții excelente de învățătură”, spune Mihaela Petrovan, Președinta Asociației BookLand.
Transformarea școlii a fost posibilă cu sprijinul Primăriei Săndulești, care a susținut integral costurile de manoperă și a oferit sprijinul logistic necesar. Autorității locale i s-au alăturat câteva zeci de organizații care cred în tineri și într-o Românie mai bună prin educație: Asa Cons, Asociația „Prima Dată Acasă”, Leroy Merlin, Max Bau, Bilka, MaxBet, UniCredit Consumer Financing, SAP, Vopseaua Oskar, Turbomecanica, Majorel, Elis Pavaje, Arkema, Titan Machinery România, Sipex Company, Arco Media, Linde Gaz România, Austrotherm, Wienerberger, Holcim, Holver, Fundația „O speranță în plus”, Fundația Madrugada, Vetimex, Foundever, Cesarom, Caparol, Siniat, Dakea, Ravago ROM, Kronospan, Purmo Group, Hasit, Masterplast, Instal Impex, Lexundros Design, Luxten, Porta Doors, Terra Impex, Raveli, Comunitatea „Competenți, Corecți, Utili”, Sanotechnik, Suntech, Almalux, Pepiniera „Grădina verde”, Promelek XXI, Ferro România, Misavan, Atip Design.
Și pentru că BookLand și-a propus din 2025 să asigure un pachet complet de servicii educaționale, asociația se pregătește de construcția primului Campus Preuniversitar Profesional în sistem Dual, unde vor fi formați specialiști în producție și servicii. Campusul își va deschide porțile în județul Argeș pentru ~300 de elevi din mediul rural și va asigura toate ciclurile de învățământ: primar, gimnazial, liceal și postliceal (cu profil profesional), funcționând ca o școală privată, dar 100% gratuită, cu o programă comparabilă cu cea din campusurile occidentale și dotată cu toate spațiile și facilitățile necesare: bibliotecă, laboratoare, ateliere de lucru, sală de spectacole, facilități sportive, amfiteatru în aer liber, spații de relaxare, mini-fermă de animale, cantină, brutărie, spălătorie, livadă, grădină de legume și solar. Mai mult, elevii vor putea face practică plătită în întreprinderile sociale deschise în Campus și în cadrul companiilor private, urmând ca, după finalizarea studiilor, să poată accesa oportunitățile de angajare asigurate de partenerii economici BookLand. Investiția este estimată la peste 5 milioane euro și reprezintă pilonul unui demers scalabil, urmând ca experiența dobândită în acest proiect să stea la baza unei rețele naționale de centre educaționale profesionale BookLand.
Toți cei care împărtășesc viziunea Asociației BookLand pentru șanse egale la o educație de calitate pentru elevii din mediul rural se pot alătura demersului donând 2 euro lunar printr-un SMS cu textul CONSTRUIM la 8845 sau achiziționând Șoricelul BookLand.