Pe parcursul a 18 luni, peste 1.020 de copii din medii defavorizate au beneficiat de servicii sociale, juridice si educationale, in cadrul programului Centre Educationale Integrate pentru Grupuri Vulnerabile, dezvoltat de Salvati Copiii Romania.
Scopul proiectului a fost acela de a contribui la prevenirea parasirii timpurii a scolii in randul copiilor sau tinerilor din grupuri defavorizate – copii romi, copii expusi riscului discriminarii etc. – si a familiilor acestora, prin desfasurarea de actiuni integrate, remedial-corective si de prevenire a abandonului scolar.
In Romania, in anul scolar 2013 – 2014, procentul copiilor cu varsta intre 7 si 10 ani care frecventau scoala primara era de 87,4% (in scadere cu peste un punct procentual fata de promotia anterioara). Mai mult de 1 din 10 copii care ar fi trebuit sa participe la invatamantul primar, nu mergea la scoala. Aproape 366.000 de copii cu varste cuprinse intre 3 si 17 ani nu erau inscrisi in nicio forma de invatamant (prescolar, primar, gimnazial, liceal sau profesional).
In cadrul proiectului Centre Educationale Integrate pentru Grupuri Vulnerabile, prin intermediul celor 17 centre de pregatire scolara infiintate, peste 1.020 de copiii din medii defavorizate au beneficiat de sprijin:
- 287 de copii de varsta prescolara din comunitatile defavorizate au beneficiat de servicii educationale in cadrul gradinitelor estivale;
- 474 de elevi au fost asistati prin organizarea de cursuri de tip „Scoala dupa Scoala”;
- 358 de elevi care au parasit timpuriu scoala au fost sprijiniti in procesul de reintegrare scolara, prin programul „A Doua Sansa”;
- 388 de parinti au participat la intalnirile lunare de consiliere sociala;
- 361 de cadre didactice au fost instruite cu privire la dezvoltarea si implementarea programelor de tip “A doua sansa”;
- 170 de voluntari au sustinut sesiuni de informare cu privire la dreptul la educatie;
- 3454 de copii si tineri au fost informati cu privire la rolul benefic al educatiei, drepturile copilului, efectele negative ale discriminarii etc.
Activitatile din cadrul proiectului Centre Educationale Integrate pentru Grupuri Vulnerabile s-au desfasurat in orasele Arges, Brasov, Bucuresti (2 centre), Caras-Severin, Cluj, Constanta (2 centre), Dambovita, Dolj, Hunedoara, Iasi, Mures, Neamt, Suceava, Timis si Vaslui. (A.D.).