Peste 4.000 de locuitori ai judetelor Constanta si Tulcea au beneficiat de programul de consiliere si testare pentru hepatite cronice si HIV al Fundatiei Baylor Marea Neagra, de la inceputul acestui an si pana in prezent.
Dintre acestia peste 2.300 s-au adresat centrelor de testare fixe si mai mult de 800 s-au testat in unitatea mobila. Procentul cazurilor reactive din aceasta perioada este asemanator cu cel din ultimii ani, fiind inregistrate 2,69% cazuri de reactivi la infectia cu hepatita C, 3,70% cu hepatita B si 0,39% cu HIV. Programul a demarat la Centrul de Excelenta Baylor in anul 2007 doar cu testarea pentru HIV, fiind extins din 2010 si la hepatitele B si C. Odata cu extinderea lui a crescut si numarul celor care au venit la testare depasindu-se in ultimii doi ani cifra de 8.500 de persoane testate anual.
Programul este gratuit, confidential, iar beneficiarii lui nu primesc doar testarea propriu-zisa, ci si consiliere pre si post testare, fiecare persoana care doreste sa-si cunoasca starea de sanatate avand posibilitatea ca, impreuna cu consilierul, sa identifice situatiile de risc in care s-a aflat de-a lungul vietii si in care s-ar fi putut infecta, modalitatile de prevenire a unei infectii si de protejare a familiei in cazul in care unul dintre membri are hepatita cronica sau HIV.
“Multi dintre beneficiarii programului de testare care au venit doar pentru o verificare de rutina a starii de sanatate au constatat cu surprindere ca, de foarte multe ori, ei sau membrii familiilor lor, au fost in situatii de risc in care se puteau infecta, desi nu si-au dat seama de acest lucru. O parte dintre ei si-au adus apoi si rudele sau cunostintele la testare”, a declarat Adelina Negulescu, consilier testare. (A.D.).