Pe 27 octombrie va avea loc primul targ Anotimpuri la borcan, eveniment care face parte din proiectul cu acelasi nume, desfasurat de Asociatia React in regiunea Bucuresti Ilfov. In cadrul proiectului, 25 de femei din comuna Gruiu vor expune produse traditionale, realizate dupa retete delicioase.
Totodata, acestea au absolvit de curand un curs de lucrator in domeniul conservelor din fructe si legume.
Desi retetele lor traditionale sunt deja apreciate de familii si de apropiati, cu ajutorul acestui curs, femeile din Gruiu au facut primul pas spre dezvoltarea unei afaceri in domeniul culinar: participarea la targul Anotimpuri la borcan.
Dulceata de ardei, zacusca de peste, gogonelele cu alune, gemul de patlagele verzi cu nuca sau zacusca de ghebe sunt doar cateva dintre deliciile pe care gospodinele le vor expune luni, 27 octombrie, incepand cu ora 13:00, la primul targ Anotimpuri la borcan, din comuna Gruiu, in incinta Caminului cultural „Stefan Iordache” din localitate. Vizitatorii vor putea degusta si comanda produsele care ii vor incanta.
Proiectul „Anotimpuri la borcan” – Bucuresti Ilfov a facut posibila participarea primelor 25 de doamne si domnisoare la cursurile gratuite de acreditare in productia de conserve din fructe si legume si le va ajuta sa obtina un venit din aceasta activitate. Cursurile ofera atat notiuni legate de procesul de productie cat si informatii despre normele de siguranta necesare pentru consumul public. Mai mult, in comunitatile din care provin cele mai multe femei interesate sa devina antreprenoare, vor fi dotate si avizate bucatarii comunitare care sa le stea la dispozitie pentru a prepara conservele in medii sigure pentru ele si pentru consumatori.
Cursurile au o durata de 360 de ore, sunt gratuite, iar diplomele obtinute sunt recunoscute de Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice si de catre Ministerul Educatiei Nationale.
Obiectivul principal al proiectului „Anotimpuri la borcan” Bucuresti Ilfov, demarat de Asociatia React, este atat promovarea femeii din mediul rural ca persoana activa in campul muncii cat si dezvoltarea durabila a comunitatilor rurale. Astfel, un total de 392 de persoane de sex feminin vor fi formate profesional si sustinute in gasirea unui loc de munca ori in initierea unei afaceri. (A.D.).