Programul de burse pentru liceu „Vreau in clasa a noua!“, dezvoltat de Fundatia World Vision Romania in zonele rurale defavorizate, intra in cel de-al 10-lea an de activitate, cu un numar record de 373 de bursieri in noul an scolar.
In 2016, cu sprijinul partenerilor corporate dar si al donatiilor individuali, Fundatia World Vision Romania a ajutat sa mearga la liceu 350 de tineri. Mediul rural continua sa ramana defavorizat in privinta ratei de participare la educatie.
Programul „Vreau in clasa a noua!“ a fost lansat in urma cu un deceniu de World Vision pentru a completa programele de interventie privind reducerea abandonului scolar pe care fundatia deja le desfasura. Desi la nivelul comunitatilor in care este implementat a crescut procentul tinerilor care finalizeaza liceul, din 2007 si pana in prezent, rata abandonului scolar din Romania a continuat sa se pastreze peste media Uniunii Europene (UE), demonstrand cat de mare este inca nevoia de a extinde acest program. Daca in tarile din UE rata abandonului scolar a scazut, in medie, de la 15,9% la 10,7%, in Romania aceasta a ramas la cote alarmante: 18,5%.
Mediul rural continua sa ramana defavorizat in privinta ratei de participare la educatie, in special la nivelul invatamantului gimnazial, unde diferentele intre rural si urban ajung la valori de 24 de puncte procentuale. Motivele abandonului variaza de la saracie si imposibilitatea parintilor de a acoperi costurile cu haine si rechizite pentru copiii din ciclul primar, la problema distantelor foarte mari intre comunitatile rurale si licee, costul ridicat al abonamentului pentru transportul in comun intre localitati sau lipsa surselor constante de venit ale parintilor. Peste 40% dintre elevii care abandoneaza studiile dupa terminarea clasei a VIII-a raman in comunitatile rurale din care provin si lucreaza in gospodarie.
“La zece ani de la lansarea programului «Vreau in clasa a noua!», putem spune ca am identificat un model de succes de interventie in reducerea abandonului scolar, care ofera tinerilor bursieri sansa sa-si construiasca o cariera si implicit o viata demna, fara dependenta de ajutoarele de stat, pentru ca ei au perspective mai bune sa rupa cercul intergenerational al saraciei, prin educatie. Pe langa sprijinul material, programul le ofera o perspectiva noua asupra oportunitatilor de cariera, prin activitatile educative non-formale, desfasurate pe toata durata ciclului liceal. Alaturi de donatorii nostri individuali si companii, vom continua acest proiect, cu atat mai mult cu cat programele de prevenire a abandonului scolar continua sa fie esentiale in Romania rurala”, a declarat Daniela Buzducea, Director National al Fundatiei World Vision Romania.
In contextul descris, programul de burse „Vreau in clasa a noua!” are drept obiectiv sprijinirea pe durata liceului a elevilor cu rezultate bune la invatatura din mediul rural, dar care nu au posibilitati materiale sa isi continue studiile. Programul a fost lansat in judetele in care Fundatia World Vision Romania isi desfasoara activitatea (Iasi, Vaslui, Dolj, Valcea, Cluj si Ialomita) si a oferit burse unui numar total de 1.278 de elevi.
Prin proiectul „Vreau in clasa a noua!”, bursierii primesc asistenta si suport material continuu pe tot parcursul ciclului liceal in functie de planul de interventie al fiecarui copil. Bursa lunara, oferita direct, in bani, are o valoare de 100 de lei si acopera partial sau total, in functie de nevoile bursierilor, masa si cazarea, transportul, rechizitele, imbracamintea elevului. Bursa oferita indirect consta in activitati educative si de socializare, excursii si tabere de vara care faciliteaza socializarea si dezvolta abilitati de comunicare si lucru in echipa in vederea unei bune integrari in mediul scolar. (A.D.).