Lansat de Fundatia Policlinici Sociale Regina Maria in parteneriat cu C&A Romania, programul-pilot de suport psihologic pentru pacientele bolnave de cancer si mamele cu copii bolnavi de cancer continua in 2017 in Bucuresti, iar din luna mai va putea fi accesat si in Ploiesti.
Grupul suport este o modalitate de a intermedia contactul si schimbul de experienta al supravietuitorilor si familiilor acestora in lupta impotriva acestei boli si se axeaza pe nevoia de sprijin si ajutor reciproc.
Anual, in Romania sunt diagnosticate aproximativ 80.000 de cazuri noi de cancer si aproape 30.000 de decese sunt provocate de aceasta boala. Cancerul s-a dovedit a fi o provocare majora nu doar pentru femeia supravietuitoare, cat si pentru familie si prietenii sai, in aceasta situatie sprijinul emotional si social dovedindu-se la fel de important ca si tratamentul oncologic de specialitate. Astfel, grupurile de sprijin devin o alternativa viabila si creaza un cadru care ofera membrilor posibilitatea de a impartasi temerile si grijile cu alte persoane care au experiente similar sub supravegherea si facilitarea unei echipe de psihologie.
In perioada mai 2016- martie 2017, 96 de paciente au fost beneficiare ale grupului de suport lansat in Bucuresti si coordonat de catre psihologul Lidia Stoica si echipa de voluntari si parteneri.
“Solicitarile de extindere a programului au fost primite inca de anul trecut, de la lansarea programului-pilot in Bucuresti, iar cu ajutorul unei paciente am reusit sa dezvoltam o comunitate de persoane in Ploiesti care sa devina beneficiarele primelor grupuri de sprijin. Cu acestea ne vom intalni bilunar, pe parcursul a 4 luni si, cu sprijinul unei echipe de psihologi, vom organiza discutii de impartasire a experientelor emotionale, activitati de informare cu rol educativ, dar si intalniri cu specialisti in domenii precum oncologie, radioterapie, kinetoterapie, fizioterapie, psihologie si terapii complementare”, a declarat Lidia Stoica, psiholog clinician si coordonatorul programului Restart la Viata.
Obiectivele programului de suport psihologic sunt reducerea izolarii sociale si a starii de anxietate a supravietuitoarelor, cresterea nivelului de informatie asupra bolii, cresterea abilitatilor de comunicare, diminuarea starii de epuizare fizica, mintala si emotionala, precum si formarea de strategii de acceptare a bolii si de lupta impotriva acesteia sau reducerea stresului.
Programul este gratuit pentru pacientele fara venituri si fara asigurari medicale, cu sprijinul finantarii din partea C&A Romania, pentru pacientele cu venituri mai mici de 1600 lei, tariful unei sedinte este cuprins intre 20 si 40 lei, iar pentru beneficiarele cu venituri peste 1.600 lei, costul unei sedinte este de 80 lei.
“Restart la Viata” face parte dintr-o serie de programe medicale-pilot realizate cu sprijinul C&A Romania in Policlinica Sociala Baba Novac, printre care programul pentru sanatatea femeii – investigatii si tratament pentru 250 de femei cu boli cronice, dar si screening ginecologic si senologic – si programul “Dentist pentru copiii pacientilor sociali” in cadrul caruia circa 80 de copii au beneficiat de tratament stomatologic gratuit. (A.D.).