Junior Achievement România, în parteneriat cu Romanian-American Foundation, continuă proiectul educațional AgriSchool Plus și în anul școlar 2024-2025.
Proiectul este o inițiativă care și-a propus să stimuleze spiritul antreprenorial în rândul elevilor din liceele agricole, cu ajutorul profesorilor lor și voluntarilor din mediul de afaceri local.
Anual, de proiectul AgriSchool Plus beneficiază peste 800 de elevi și 45 de profesori din licee cu profil agricol, înscriși în programul internațional JA de educație antreprenorială.
Pe parcursul anului școlar 2023-2024, proiectul a integrat cu succes activitățile de educație antreprenorială Junior Achievement (JA), oferind elevilor o experiență practică în domeniul afacerilor. Prin intermediul unor activități interactive și al unor module de învățare inovatoare, tinerii au avut ocazia să dezvolte abilități precum gândirea critică, creativitatea, lucrul în echipă și spiritul de inițiativă.
Derularea lecțiilor din cadrul proiectului AgriSchool Plus are la bază un kit educațional gratuit, adaptat învățării hibride – la școală și online, care include resurse tipărite și/sau digitale, disponibile pe platforma de e-learning JA Learn™.
Un element important al proiectului a fost organizarea, în luna iulie 2024, a Școlii de Vară dedicată profesorilor din liceele cu profil agricol, eveniment care a avut ca scop consolidarea competențelor pedagogice în domeniul educației antreprenoriale și dezvoltarea unei comunități de cadre didactice de la profilul agricol din toată țara. Prin intermediul unor traininguri practice și al unor sesiuni de schimb de bune practici, profesorii au dobândit cunoștințele necesare pentru a implementa cu succes programele JA în școlile lor.
Astfel, la finalul anului școlar 2023-2024, proiectul AgriSchool Plus a generat următoarele rezultate:
- Peste 1000 elevi implicați
- 24 de licee participante
- 46 de profesori implicați în programul JA Educație antreprenorială
- 49 de profesori din toată țara, participanți la Școala de Vară
- 34 de profesori din 20 licee participanți la webinarul JA: O călătorie de învățare antreprenorială – Dialoguri și împărtășire de experiențe între profesorii participanți la proiect.
Pe baza succesului obținut în anul trecut școlar, ne propunem să continuăm proiectul și în anul școlar 2024-2025, diversificând activitățile și oferind astfel oportunități de dezvoltare profesională unui alt număr de tineri din liceele cu profil agricol.
Proiectul AgriSchool Plus este parte a Programului „Creștem prin Educație Agricolă“ (CEA), finanțat de Romanian-American Foundation și derulat de un consorțiu de organizații: Fundația World Vision România, JA România, Fundația Civitas pentru Societatea Civilă Cluj și Centrul Român de Politici Europene.
Câteva testimoniale ale participanților la activitățile proiectului, elevi si profesori
„După părerea mea, această experiență aduce multe lucruri utile în viața noastră ca viitori adulți. Ne va ajuta dacă vom dori să facem pe viitor o afacere și, nu în ultimul rând, cum să funcționăm util într-o echipă”, declară o elevă, Liceul Tehnologic “Gheorghe Ionescu Sisești “ din comuna Valea Călugărească, jud. Prahova
„Mi-a plăcut mult această activitate, sper să mai particip și să mai facem proiecte de acest fel. A fost minunat, sincer, nu mă așteptam la așa ceva. La început eram agitată cu privire la proiectul pe care l-am avut de făcut dar a fost bine, chiar mai bine decât mă așteptam. Vă mulțumesc pentru această activitate”, spune un elev, Liceul Tehnologic nr.1, Cudalbi, jud. Galați
„Webinarul organizat de JA Romania a fost extrem de informativ și inspirațional. Am fost impresionat de expertiza și pasiunea vorbitorilor, care au reușit să transmită conținutul într-un mod captivant și relevant. A fost o experiență valoroasă care mi-a oferit o perspectivă nouă asupra domeniului abordat și m-a motivat să explorez mai mult în această direcție. Recomand cu căldură participarea la evenimentele organizate de JA Romania, programe, întâlniri care pot să dezvolte antreprenoriatul la nivelul liceelor agricole”, afirmă un Profesor, Liceul Tehnologic „Ion Ionescu de la Brad” Horia – Roman, jud. Neamț
„Școala de Vară a fost pentru mine o surpriză foarte plăcută. Mi-a plăcut foarte mult modul în care s-a desfășurat acest program, metodele folosite, dinamismul întâlnirilor. Pe lângă profesionalismul formatorilor, am simțit susținerea și înțelegea acestora. De asemenea, am apreciat colaborarea care a existat între noi pe parcursul acestor zile. Vă mulțumesc pentru această experiență minunată, pe care aș repeta-o cu plăcere!”, precizează un Profesor, Liceul Tehnologic “Romulus Paraschivoiu” Lovrin, jud. Timiș.