La trei luni de la lansarea proiectului, peste 100 de femei au fost informate asupra oportunitatilor oferite de proiectul “Anotimpuri la borcan” Bucuresti Ilfov. Ca urmare a acestei activitati, in cinci sate, respectiv in Dumitrana, Silistea Snagovului, Vidra, Cretesti, Sintesti, au inceput deja cursurile de calificare in productia de conserve din fructe si legume.
Formarea profesionala este gratuita, dureaza 360 ore, iar diplomele obtinute sunt recunoscute de Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale si de Ministerul Educatiei.
“Persoanele inscrise in proiect se implica activ in derularea orelor de consiliere profesionala. Obtinerea diplomelor de lucrator in fabricarea conservelor de fructe si legume, cat si posibilitatea dezvoltarii propriei afaceri, direct in comunitatile din care fac parte, sunt principalele argumente pentru care femeile din Bucuresti – Ilfov se arata incantate de proiect”, declara Anca Stefan, Manager de proiect.
In perioada urmatoare, in paralel cu derularea cursurilor de formare, continua activitatea de informare si recrutare la nivelul regiunii. Conditiile de inscriere in proiect sunt urmatoarele: persoana de sex feminin, cu domiciliul in mediul rural din regiunea Bucuresti- Ilfov, absolventa a minimum opt clase, fara venit.
Obiectivul principal al proiectului “Anotimpuri la borcan” Bucuresti Ilfov, demarat de Asociatia React, este atat promovarea femeii din mediul rural ca persoana activa in campul muncii cat si promovarea dezvoltarii durabile a comunitatilor rurale. Astfel, un total de 392 de persoane de sex feminin vor fi formate profesional, dintre care 36 de vor fi angajate prin plasarea la angajatori iar 18 vor fi autorizate ca producatori autohtoni.
In cadrul proiectului, vor fi infiintate trei centre culinare, dotate modern si avizate igienico – sanitar, care vor sta la dispozitia femeilor inscrise la cursuri, dar si a comunitatilor, pentru a produce conserve delicioase si pentru comercializarea lor ulterioara. (A.D.).