Incepand cu data din 1 iunie anul trecut, Organizatia GeoEcologica Accent a demarat proiectul cu titlul „Actiuni de conservare a biodiversitatii si promovare a dezvoltarii durabile a Sitului Natura 2000 – Bazinul Ciucului de Jos”.
Proiectul si-a propus prin diferite activitati atingerea unor obiective precum: implementarea unor masuri minime de conservare pentru mentinerea starii de conservare favorabila a speciilor si habitatelor din Situl Natura 2000 – Bazinul Ciucului de Jos; cresterea capacitatii pentru un management eficient al Sitului Natura 2000 – Bazinul Ciucului de Jos; promovarea prin exemple concrete a folosirii resurselor naturale regenerabile precum si creşterea gradului de informare a populatiei cu privire la beneficiile utilizarii sursei regenerabile de energie solara.
Pana in prezent rezultatele proiectului sunt:
- Instituirea si instruirea unei patrule de Rangeri (watchdog de mediu) pentru aplicarea regulamentelor interne de functionare ale celor doua arii naturale protejate aflate in custodia O.G. Accent. Ca prim pas a fost creat o patrula de Rangeri, formata din 3 persoane, in cursul lunii mai-iunie 2015, acestia au absolivt un curs de specializare (curs de rangeri de teren) iar cunostintele dobandite in acest curs sunt exemplificate in cadrul activitatii de patrulare (sarcini si responsabilitati clare pe baza unui contract si a fisei postului).
- Restaurarea ecologica a unui brat mort al raului Olt situat langa localitatea Sansimion. Acesta reprezinta ultima portiune a vechiul rau Olt din situl Natura 2000 Bazinul Ciucului de Jos, care a fost deviat intr-o albie noua in secolul XIX, albia originala fiind astupata. Restaurarea a continuat cu eliminarea vegetatiei lemnoase invazive, in locul acesteia s-au reintrodus specii autohtone. Totodata, rangerii de teren au montat plase protectoare pe arborii de pe bratul mort in vederea protejarii lor de catre activitatea castorilor.
- Organizarea evenimentului „Zilele Biodiversitatii” in Situl Natura 2000 Bazinul Ciucului de Jos. Elevii Cluburilor Junior Ranger pentru 80 de elevi din cele patru comune din vecinatatea. In cadrul evenimetului au fost organizate ore de curs in aer liber prin vizitarea potecii tematice de la Mlastina Borsaros, avand ca tema principala, interpretarea valorilor naturale şi culturale traditionale de catre elevii participanti. La finalul activitatii in caminul cultural din Sancraieni, elevilor Cluburilor „Junior Ranger”, specialisti biologi li s-au sustinut prezentari despre valorile naturale ale sitului Natura 2000 Bazinul Ciucului de Jos.
- Achizitionarea si amplasarea a cate unui stalp de iluminat ecologic in fiecare localitate (total 7) din Bazinul Ciucului de Jos, care va functiona cu ajutorul energiei produse de panouri solare. (A.D.).