De câteva decenii, Ziua internaţională a romilor este marcată anual pe 8 aprilie, atât pentru a atrage atenţia asupra provocărilor cu care se confruntă comunităţile de romi, dar și pentru a sărbători identitatea și cultura romă.
Populația de etnie romă reprezintă cea mai mare minoritate etnică din Europa, cu aproximativ 10 – 12 milioane de persoane, din care aproape 6 milioane în Uniunea Europeană, iar cei mai mulți în țări precum Bulgaria, Slovacia, Romania și Ungaria. Din păcate, romii sunt și cea mai marginalizată și vulnerabilă comunitate din Europa, 80% dintre aceștia trăind în condiții de sărărie, fără acces la educație, servicii sociale și de sănătate, locuri de muncă sau locuințe decente. În ciuda măsurilor luate de Uniunea Europeană și a strategiilor de incluziune implementate la nivel național, romii sunt în continuare victime ale discriminării și prejudecăților.
Îmbunătățirea situației romilor, prin măsuri destinate să încurajeze incluziunea socio-economică, să prevină abandonul școlar și să elimine segregarea, este un proces anevoios și de lungă durată. Membrii acestei comunități sunt prinși într-un cerc vicios, iar primul pas care poate duce la ruperea acestuia, este creșterea accesului la educație al copiilor și tinerilor romi, cu precădere al fetelor rome, în cazul cărora abandonul școlar este cel mai ridicat. Prin proiectul Promoting the integration of Roma women (PROMA) contribuim activ la împuternicirea femeilor rome, prin intermediul educației.
Al doilea pas, de asemenea important, este facilitarea accesului la piața muncii, în special în cazul femeilor rome, care se confruntă cu multiple forme de discriminare. Nivelul scăzut de educație formală, experiențele rasiste și rolurile de gen conservatoare din familie se numără printre factorii care limitează accesul acestora pe piața muncii, potrivit unui raport recent privind experiența femeilor rome din Finlanda, Italia și România.
Pornind de la aceste concluzii, vă invităm marți, 12 aprilie, să luați parte la evenimentul intitulat “Promovarea incluziunii pe piața muncii a persoanelor cu profil minoritar intersecțional”. Dezbaterea are loc online, începând cu ora 11.00, și va reuni reprezentanți ai ONG-urilor/rețelelor de ONG-uri active în domeniul anti-discriminării și economiei sociale din mai multe state europene, precum și ai altor entități de la nivelul UE.