Peste 700 de voluntari au testat in ultimele 9 luni 16 biblioteci publice din tara (Barlad, Braila, Bucuresti, Cluj-Napoca, Focsani, Galati, Iasi, Medgidia, Medias, Navodari, Piatra Neamt, Pietrari, Targoviste, Targu Jiu, Targu Mures si Vaslui), in cadrul proiectului “Raftul cu initiativa”.
Acestia s-au implicat in activitati diverse, au daruit, au invatat si s-au descoperit pe sine. Majoritatea voluntarilor sunt tineri liceeni, insa acestora li s-au alaturat si adultii profesionisti si pensionarii.
Conceptul bibliotecii V presupune practicarea si promovarea voluntariatului si reprezinta locul unde oamenii raman, dezbat probleme, impartasesc idei si solutii si fac planuri de implicare impreuna, ca voluntari sau ca beneficiari ai activitatilor acestora.
La finalul proiectului “Raftul cu initiativa”, profesionalismul bibliotecilor in implicarea voluntarilor a fost evaluat de Pro Vobis pe baza unor niveluri de performanta. Astfel, au fost acordate 4 distinctii de Biblioteca V Matura, 9 distinctii de Super Biblioteca V, nivelul maxim de Biblioteca V Experta fiind acordat bibliotecilor din Vrancea, Pietrari si Cluj.
Raftul cu initiativa in cifre:
- 711 voluntari implicati, din care peste 70 din grupuri vulnerabile;
- peste 16.600 de ore de voluntariat, ale caror valoare pe piata muncii ar echivala cu minim 21500 de euro
- peste 20.100 de cetateni care au participat direct la activitatile generate cu ajutorul voluntarilor, din care peste 3600 de persoane vulnerabile;
- peste 100 de parteneriate incheiate de biblioteci cu alte institutii sau ONG-uri;
- 410 reflectari ale povestilor despre voluntariat in presa locala.
Printre programele implementate de biblioteci s-au numarat: activitati in spitale de pediatrie in beneficiul micutilor internati, amenajarea de spatii de lectura in aer liber, de servicii de imprumut de jucarii sau de imprumut la domiciliu pentru persoane care nu se pot deplasa, campanii de promovare a lecturii si a unor cauze sociale si ecologice, derularea unor serii de cursuri variate pentru cetateni, de la limbi straine la cursuri de fotografie, reciclare, creativitate sau gestionarea relatiilor cu copiii, organizarea de cluburi pentru adolescenti, pentru parinti sau chiar pentru persoane afectate de cancer, promovarea lecturii in spatii neconventionale, etc. (A.D.).