Romania se claseaza pe locul 42 din 130 intr-un top al potentialului antreprenorial, realizat de Institutul Global de Antreprenoriat si Dezvoltare (GEDI). La nivel european, antreprenorii romani se situeaza sub nivelul celor din Slovacia, insa au rezultate mai bune decat cei din Bulgaria si Ungaria.
Potrivit Indexului Global al Antreprenoriatului (2015), tarile cu cel mai mare potential antreprenorial sunt Statele Unite ale Americii (care se mentin pe locul 1), Canada (2) si Australia (3), urmate de Marea Britanie (4) si Suedia (5). La polul opus, cele mai slabe performante se inregistreaza in Malawi (128), Uganda (129) si Bangladesh (130).
Studiul urmareste potentialul oamenilor de a infiinta start-up-uri, analizand 34 de variabile investitionale in 130 de state de pe glob. Pentru stabilirea clasamentului, au fost analizati factori precum perceptia cetatenilor asupra oportunitatilor de afaceri, acceptarea riscurilor, inovatia, competitivitatea, sau absorbtia tehnologiei pe piata.
La nivel european, antreprenorii romani se situeaza sub nivelul celor din Slovacia, insa au rezultate mai bune decat cei din Bulgaria si Ungaria. Potrivit raportului, cele mai slabe performante ale romanilor se inregistreaza la acceptarea riscurilor, reperarea oportunitatilor de afaceri, educatia angajatilor si absorbtia tehnologiilor noi. Pe de alta parte, afaceristii romani au fost bine punctati la capitalul de risc, capacitatea de a intra pe piata internationala si capacitatea de dezvoltare a companiilor create.
In Romania, cel mai amplu program de educatie antreprenoriala este derulat de Junior Achievement Romania si cuprinde cursuri dedicate pentru toate nivelurile de invatamant (primar, gimnazial, liceal si universitar). Potrivit studiilor de impact realizate la nivel european, absolventii acestor programe au cu 25% mai multe sanse de a-si gasi un loc de munca si cu 50% mai multe sanse sa isi deschida propria afacere.
Programul de antreprenoriat le ofera tinerilor un ”laborator” de afaceri care da o semnificatie concreta multor principii teoretice. Ei invata sa defineasca o idee de afacere, sa analizeze piata, riscurile, concurenta si sa identifice surse de finantare. De asemenea, tinerii au parte de sesiuni de mentorat de la antreprenori din sectorul de business si au acces la burse si competitii la nivel national si european.
Anul acesta, optionalele de antreprenoriat sunt urmate de aproximativ 50.000 de elevi, programul avand si o componenta Start Up pentru universitati. Absolventii programului pot obtine Certificatul de abilitati antreprenoriale (”Entrepreneurial Skills Pass” – ESP), care le ofera un avantaj competitional la intrarea pe piata muncii, fiind recunoscut in 26 de state din Uniunea Europeana. (A.D.).