Asociatia Romano ButiQ, in parteneriat cu Centrul de Resurse pentru Participare Publica – CeRe au anuntat castigatorii concursului national „Si pe noi nu ne intrebati?”
Primele trei echipe castigatoare sunt: echipa 15 (State Maria – Madalina, Costache Ioana Bianca, Costache Georgiana Larisa, Negrilescu Andreea, Coanda Adelina Iozefin) cu ideea “Singurul univers al inocentei este copilaria si fiecare dintre noi are dreptul la ea”; echipa 47 (Luca Antonia, Hulpoi Amelia) cu ideea “ACTA, NON VERBA!” si echipa 8 (Kovari Andrei, Rus Anca Ioana) cu ideea “Unitate in diversitate”.
Proiectul a strans in jurul sau aproape 10.000 de persoane care au votat echipele inscrise, 58 de echipe finaliste din toata tara, 200 de elevi, peste 60 de scoli si cadre didactice, dar si inspectorate scolare si alte entitati implicate in promovarea educatiei formale si non-formale.
“Credem in generatia tanara si in forta acesteia de a schimba lucrurile in mai bine. In aceeasi masura, am constientizat faptul ca suntem inca tributari unor obiceiuri care ne indeamna la obedienta chiar si atunci cand drepturile ne sunt incalcate sau ignorate. Cei 20 de elevi premiati, dar si cei care nu au urcat ieri pe scena, dar care au participat la concurs sunt constienti ca viitorul le apartine si ca sta in puterea lor sa-si croiasca drumul pe traiectoria desenata de ei si nu impusa de altii si sa ia atitudine atunci cand drepturile lor sunt incalcate. Noi doar le-am creat un prim context in care sa faca repetitii pentru recitalul ce urmeaza sa-l sustina pe o scena mai mare si mult mai importanta, scena vietii”, a declarat Andreea Patru, coordonatoarea proiectului „Si pe noi nu ne intrebati?”.
La eveniment au participat elevi, profesori, decidenti, actori importanti din societatea civila si reprezentanti ai publicului larg, iar scopul acestuia a fost de a promova rezultatele implicarii elevilor in cadrul proiectului si de a stimula elevii sa participe activ in procesul decizional si in viata comunitatii din care fac parte.
„In Romania deciziile se iau fara implicarea celor afectati direct. Se discuta despre sistemul de invatamant, despre curricule, despre calitatea actului educational, iar pe elevi nu-i intreaba nimeni. <Si pe noi nu ne intrebati?> este un exercitiu care vrea sa arate elevilor ca trebuie sa-si spuna opinia, chiar si neintrebati, iar factorilor de decizie ca tinerii au opinii valoroase si ca trebuie sa le faca loc la masa deciziilor”, a declarat Oana Preda, director executiv CeRe.
In urma acestui eveniment CeRe va redacta o Carta Alba care va cuprinde revendicarile tinerilor si care va fi inmanata autoritatilor si organizatiilor non-guvernamentale care activeaza in domeniul educatiei si al tineretului pentru a obtine schimbari, proiecte care sa raspunda nevoilor generatiei tinere si o mai buna colaborare intre: decidenti, implementatori de proiecte si elevi.
Proiectul “Si pe noi nu ne intrebati?” este implementat de Asociatia Romano ButiQ si CeRe, cu sprijinul financiar al Fondului pentru Inovare Civica, program finantat de Trust for Civil Society in Central and Eastern Europe, sponsorizat de Raiffeisen Bank si administrat de Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile. Proiectul este sustinut de Ministerul Educatiei Nationale si Scoala de Valori. (A.D.).