Salvati Copiii da startul celei de-a XVI-a editii a Forumului National al Copiilor. Forumul ofera o platforma pentru a discuta cele mai arzatoare subiecte ale momentului legate de nevoile copiilor din Romania.
Tema din acest an vizeaza legatura dintre limitarile materiale cu care se confrunta acestia si accesul echitabil la educatie de calitate. Rolul Forumului este acela de a sprijini copiii sa se organizeze pentru a-si exprima nevoile si solicitarile cele mai stringente catre autoritati, precum si de a-si exersa dreptul la opinie si participare pe o tema vitala.
Saptamana aceasta, 100 de copii si tineri din 13 judete si Municipiul Bucuresti, cu varste cuprinse intre 13 si 17 ani, participanti la activitati anterioare de promovare a drepturilor copilului, vor lua parte la 4 ateliere tematice. In cadrul acestora se vor dezbate nevoile legate de accesul echitabil la educatie de calitate, precum si costurile acestei educatii, calitatea instruirii primare si optiunile de viitor pe care le ofera educatia.
Joi, 16 iunie, delegatiile participantilor la Forum vor prezenta concluziile celor trei zile in cadrul unor intalniri cu autoritatile. In plus, un document cu recomandari, intocmit si semnat de toti copiii implicati, va fi prezentat pentru semnare si reprezentantilor autoritatilor, ca o confirmare simbolica a faptului ca ideile copiilor vor fi luate in considerare in procesul de imbunatatire a cadrului legislativ si a politicilor publice dedicate acestora.
Documentul va fi completat periodic cu observatiile specialistilor Salvati Copiii cu privire la modul in care solutiile si recomandarile copiilor sunt incluse in programele si politicile Parlamentului, Guvernului ori autoritatilor locale.
Forumul National al Copiilor a avut, inca de la prima sa editie, in anul 2001, scopul de a motiva copiii sa se implice in realizarea si conducerea unui proces de analiza si dezbatere a unor probleme grave (violenta, lipsa accesului la educatie ori asistenta medicala, traficul de copii, exploatarea prin munca etc.) cu care copiii din Romania se confrunta in familie, comunitate sau scoala.
In septembrie 2015, statele lumii si, implicit, Romania, si-au asumat obligatia ca, in urmatorii 15 ani, sa ia masurile necesare pentru a eradica saracia si pentru a directiona toate societatile spre o dezvoltare durabila atenta la resursele limitate ale planetei.
Unul dintre punctele importante intre Obiectivele de Dezvoltare Durabila (ODD), formula in care s-a concretizat acest angajament, il reprezinta dezvoltarea unor sisteme de educatie de calitate (incluzive, echitabile si care sa asigure invatarea pe tot parcursul vietii) pentru toti. Combaterea saraciei si accesul la educatie de calitate sunt fatete ale aceleiasi monede, fara de care viitorul copiilor de azi si al generatiilor urmatoare va ramane in aer.
In Romania, saracia ramane cea mai grava problema sociala ce afecteaza copiii. Peste jumatate dintre copii (51%) se afla in risc de saracie si excluziune sociala, iar 31,5% dintre acestia traiesc in conditii de deprivare materiala severa (EUROSTAT, 2015). In acelasi timp, investitiile in educatie si preocuparea pentru participarea si reusita scolara a copiilor raman declaratii fara acoperire pentru multi decidenti. Intr-un singur an scolar (2012 – 2013), aproximativ 24.400 copii au abandonat invatamantul primar si gimnazial (Institutul de Stiintele Educatiei, 2015). (A.D.).