Organizatia Salvati Copiii invita pe toti cei care cred ca educatia ar trebui sa fie o prioritate pentru Romania sa adere la Manifestul pentru Dreptul la Educatie prin care propune autoritatilor 10 prioritati pentru schimbarea sistemului de educatie.
Manifestul pentru Dreptul la Educatie a fost lansat public pe 30 octombrie, in prezenta ambasadorilor Festivalului Brazilor de Craciun Andi Moisescu, Andreea Raicu, Corina Barladeanu și Gabriela Alexandrescu, Președintele Executiv al Organizatiei Salvati Copiii Romania.
„2.700 de sustinatori Salvati Copiii și ai Festivalului Brazilor de Craciun au semnat pana acum petitia pentru schimbarea educatiei din Romania. Suntem increzatori ca vom avea sprijinul multor persoane care vor adera la Manifestul pentru Dreptul la Educatie și il vor face cunoscut la nivel national astfel incat sa ajungem la un numar cat mai mare de semnaturi care sa genereze schimbarea sistemului educatiei”, a declarat Gabriela Alexandrescu, Presedintele Executiv Salvati Copiii Romania.
„Vorbesc despre educatie de cate ori am ocazia pentru ca mereu a facut parte din suferinta noastra, sau mai precis suferinta noastra are legatura cu modul in care am primit educatie”, a spus Andi Moisescu, Președintele Salvati Copiii.
Organizatia Salvati Copiii ii invita pe toti cei care doresc sa semneze petitia pentru schimbarea educatiei din Romania pe site-ul salvaticopiii.ro sau pe petitieonline.ro. In perioada urmatoare voluntarii Salvati Copiii vor merge in vizita la diferite companii pentru a facilita accesul angajatilor la semnarea petitiei și sustinerea manifestului.
Cele 10 obiective ale manifestului aduc in discutie problemele urgente cu care se confrunta elevii din sistemul de invatamant și propun un proces transparent de finantare al educatiei.
Manifestul insotit de semnaturi va fi trimis Ministerului Educatiei, dar și celor doua comisii parlamentare pentru educatie din Parlamentul Romaniei.
Cele 10 prioritati ale Manifestului pentru Dreptul la Educatie sunt:
- Utilizarea a minimum 6% din PIB pentru educatie și transparenta in folosirea banilor publici;
- Asigurarea accesului universal la educatie prescolara, primara si secundara pentru toti copiii;
- Imbunatatirea calitatii educatiei printr-o mai buna formare initiala si continua;
- Curriculum modern, actualizat stiintific si bazat pe cercetari si bune practici privind educatia copiilor;
- Incluziunea scolara a copiilor cu dizabilitati;
- Adoptarea si implementarea Strategiei nationale si a planului de actiune privind educatia timpurie;
- Introducerea educatiei interculturale si a educatiei pentru toleranta si eliminarea discriminarii și, totodata, introducerea unor sisteme de prevenire si eliminare a violentei in scoli;
- Participarea copiilor in procesul decizional al scolilor (obiectiv propus de copii);
- Asigurarea serviciilor de consiliere prin cresterea numarului de consilieri scolari, astfel incat unui consilier sa-i revina 300 de elevi;
- Consolidarea cooperarii dintre sectorul public si organizatiile neguvernamentale. (A.D.).