De Ziua Internationala a Educatiei, Organizatia Salvati Copiii Romania readuce in prim-plan problemele din sistemul de invatamant din Romania, cu care se confrunta elevii, profesorii si parintii.
Tot de Ziua Internationala a Educatiei, Organizatia Salvati Copiii anunta lansarea celei de-a XVI-a editii a Festivalului Brazilor de Craciun, eveniment de strangere de fonduri pentru asigurarea accesului la educatie si prevenirea abandonului scolar in randul copiilor proveniti din medii defavorizate. La fel ca in fiecare an, si in 2016 unii dintre cei mai cunoscuti designeri vor crea, exclusiv pentru aceasta ocazie, brazi de Craciun, care vor fi apoi licitati. Fiind una dintre atractiile calendarului social al sezonului, Festivalul Brazilor de Craciun sprijina proiectele educationale derulate de Salvati Copiii Romania.
Romania cheltuieste, deseori, unele dintre cele mai mici procente din PIB, in comparatie cu statele membre UE. In plus, desi ca procent din PIB, cheltuielile totale ale statului roman au fost doar cu 27,57% mai mici decat media europeana, in cazul celor trei domenii cheie pentru copii (educatie, protectie sociala si sanatate), cheltuielile au ajuns sa fie si cu peste 41% mai mici decat mediile europene. Tara noastra a cheltuit pentru educatie 3% din PIB in 2012 si 2,8% in 2013, in timp ce media la nivelul statelor membre ale Uniunii Europene a fost de 5%.
“Saracia este o bariera – pentru copiii saraci, saracia este un obstacol in calea educatiei si dezvoltarii”;”Saracia este un trai dezavantajat, inseamna sa traiesti fara prea multe posibilitati”;” Saracia este chin, suferinta si durere”, spun copiii din mediile defavorizate.
Aproape 366.000 de copii cu varsta intre 3 – 17 ani nu urmau nicio forma de invatamant (prescolar, primar, gimnazial, liceal sau profesional) in anul 2013. Desi rata abandonului scolar este in scadere la toate nivelurile de invatamant, intr-un singur an scolar (2012 – 2013), aproximativ 24.400 copii au abandonat invatamantul primar si gimnazial. Statistica oficiala a abandonului scolar nu surprinde in totalitate dimensiunile neparticiparii scolare (”copiii in afara scolii”), deoarece nu acopera copiii care nu au mers niciodata la scoala ori au abandonat scoala in anii anteriori.
La nivel european, este recunoscuta importanta programelor accesibile de ingrijire a copilului precum cele de Scoala dupa scoala (SDS) pentru reducerea saraciei in randul copiilor si cresterea participarii parintilor pe piata muncii.
Din experienta Organizatiei Salvati Copiii, integrarea in programe Scoala dupa Scoala are un impact pozitiv clar asupra succesului scolar al copiilor: 98% dintre cei peste 1.300 de copiii beneficiari ai programului SDS derulat de Salvati Copiii au promovat anul scolar, iar 22% dintre ei au obtinut premii scolare. Pentru 57% dintre copii s-au inregistrat progrese scolare semnificative fata de situatia anterioara participarii la program, iar 41% dintre copiii beneficiari au inregistrat rezultate scolare bune si foarte bune.
La nivelul municipiului Bucuresti, in anul scolar anterior (2015/2016), dintre cele 285 de unitati de invatamant publice (fara a include gradinitele), in doar 80 era disponibil programul Scoala dupa Scoala.
Interesul parintilor pentru astfel de servicii este evident – dintre 180.204 de copiii inscrisi in invatamantul primar in anul 2014, pentru 73.678 dintre acestia, parintii si-au exprimat dorinta de a beneficia de servicii tip Scoala dupa Scoala.
„Asigurarea accesului universal la educatie prescolara, primara si secundara pentru toti copiii trebuie sa fie prioritara pentru Romania. Asta inseamna, desigur, alocarea acelui buget decent, minimum 6% din PIB, pentru educatie, care va duce nu numai la corectarea discriminarii cauzate de saracie, dar si la imbunatatirea calitatii actului de educatie. De aceea e scoala o miza a noastra, a tuturor” spune Gabriela Alexandrescu, Presedintele Executiv Salvati Copiii Romania (A.D.).