Organizatia Salvati Copiii a lansat cercetarea „Bugetul public alocat copiilor”, in incercarea de a raspunde la intrebarea Cati bani cheltuie statul roman pentru copiii din Romania?
Alocarile bugetare destinate copiilor si respectarii drepturilor acestora nu pot fi detectate cu usurinta in bugetul Romaniei. Studiul Salvati Copiii are in vedere trei tipuri de cheltuieli, pe care statul le aloca pentru educatie, sanatate si asistenta sociala.
Cercetarea privind bugetul copiilor arata ca insuficienta resurselor alocate de la nivel central pentru aceste trei domenii ii face pe copiii din zonele defavorizate extrem de vulnerabili. Mai mult, formula de finantare face ca bugetele alocate pentru aceste domenii sa fie influentate de bunavointa autoritatilor locale sau de capacitatea financiara a acestora, si nu de nevoile resimtite in comunitate. Toate institutiile care se ocupa de drepturile copilului si de finantarea invatamantului depind de resursele alocate de la nivel central.
„In acest moment, aplicarea legislatiei din domeniile invatamantului, sanatatii si asistentei sociale este mai curand dependenta de finantele publice. Alocarile destinate acestor domenii sufera fluctuatii importante de la un an la altul. De multe ori, nu sunt asigurate resursele necesare pentru indeplinirea obligatiilor ce revin autoritatilor locale si centrale in aceste domenii. Analizarea bugetului copiilor poate face trecerea de la o abordare financiar-contabila, la una centrata pe intelegerea efectelor pe care politicile publice le au asupra copiilor. Un astfel de demers poate sa ghideze autoritatile in gasirea si aplicarea celor mai eficiente masuri care sa conduca la asigurarea drepturilor copilului”, a declarat Gabriela Alexandrescu, Presedintele Executiv Salvati Copiii Romania.
In ultimii 6 ani, cheltuielile pentru invatamant, exprimate ca procent din bugetul general consolidat, au suferit variatii, fapt care denota o impredictibilitate a investitiei statului in educatie. Astfel, in 2008, statul a cheltuit in acest sens 11,48% din bugetul general consolidat, in timp ce in 2014 efortul a fost de 9,14%. Anul 2013 a adus cel mai redus nivel al cheltuielilor pentru educatie, de numai 8,06% din bugetul general consolidat.
In contextul descentralizarii, cheltuielile medii pentru educatie, cu impact direct asupra beneficiarilor de invatamant preuniversitar, efectuate exclusiv din bugetul de stat, fara a cuprinde transferurile catre autoritatile locale (sub forma sumelor defalcate din TVA sau a altor tipuri de subventii) a scazut de la 363,88 lei/beneficiar in 2008, la 139,36 lei/beneficiar in 2014.
Analiza Salvati Copiii a folosit datele bugetare din trei tipuri de documente – bugetele initiale aprobate, bugetele finale rezultate in urma rectificarilor bugetare si executiile bugetare. (A.D.).