Salvati Copiii Romania a organizat recent in parteneriat cu Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului si Adoptie si Ministerul Educatiei Nationale si Cercetarii Stiintifice, Conferinta nationala cu privire la bune practici de lucru cu copiii ai caror parinti sunt plecati la munca in strainatate.
Conform statisticilor oficiale, peste 85.000 de copii din Romania au unul sau ambii parinti plecati la munca in strainatate. Mai mult, patru din zece dintre acestia sunt complet lipsiti de grija parinteasca, avand ambii parinti plecati peste hotare sau provenind din familii in care parintele unic sustinator este plecat. O serie de studii realizate de-a lungul ultimilor ani au aratat ca datele oficiale surprind insa doar o parte din dimensiunea fenomenului, estimarile studiilor indicand intre 170.000 si 350.000 de copii in aceasta situatie.
Datele colectate de Salvati Copiii de la Inspectoratele Scolare pentru finalul anului 2015 au relevat, de asemenea, un numar mult mai mare de copii cu parintii plecati la munca in strainatate – 212.352 de copii, decat cel inregistrat in evidentele serviciilor publice de asistenta sociala – 85.194 de copii.
Amploarea fenomenului copiilor cu parinti plecati la munca in strainatate face necesara dezvoltarea la nivel national a unei retele de servicii specializate destinate acestor copii. Organizatia Salvati Copiii a creat astfel de servicii, adresate atat copiilor, cat si parintilor lor si persoanelor in grija carora au ramas acestia, incepand cu anul 2010, prin intermediul a 17 programe locale.
Peste 4.900 de copii şi 3.600 de reprezentanti ai lor au beneficiat pana acum de servicii de interventie directa. Peste 45.000 de persoane, parinti, copii si specialisti, au fost informate cu privire la impactul negativ pe care plecarea parintilor il are asupra copiilor ramasi acasa, precum si cu privire la obligatiile ce le revin parintilor la parasirea tarii. (A.D.).