In 2016, Salvati Copiii Romania a dotat cu aparatura medicala de specialitate 31 de maternitaţi, oferind astfel o sansa la viata nou-nascutilor prematur, care au avut nevoie de interventie medicala urgenta.
O parte semnificativa a acestor fonduri, in valoare totala de 355.981 euro, a venit de la cei care au ales sa redirectioneze 2% din impozitul pe venit. Suma a fost folosita pentru cumpararea a aproximativ 35 de incubatoare, 24 de mese de reanimare cu modul de resuscitare si 20 de ventilatoare performante de suport respirator pentru nou-nascuti.
Astfel, peste 18.900 de contribuabili au ales anul trecut sa completeze formularul pentru Salvati Copiii. Suma redirectionata in 2016 a fost de 355.981 euro, fata de 272.673 de euro, in anul precedent, in conditiile in care, potrivit ANAF, doar doi din sase contribuabili au ales sa redirectioneze 2% din impozitul pe venitul obtinut in 2016 catre o cauza sociala.
Fondurile astfel obţinute de Salvati Copiii au fost utilizate pentru a contribui la dotarea maternitaţilor şi secţiilor de nou-nascuţi din oraşele: Alexandria, Arad, Timisoara, Pitesti, Brasov, Bucuresti, Resita, Mangalia, Craiova, Focsani, Hateg, Slobozia, Iasi, Targu Mures, Roman, Vaslui, Dorohoi, Calarasi, Giurgiu si Tulcea si a sustine 6.000 de gravide, mame si nou-nascuti din 15 comunitati rurale.
In ultimii cinci ani, Salvati Copiii a donat echipamente medicale performante pentru 67 de maternitati din 37 de judete ale tarii.
Demersul Organizatiei Salvati Copiii de a sprijini maternitatile in a asigura tratament medical adecvat si imediat copiilor nascuti prematur este consistent, iar progresul este vizibil: in sase ani, rata mortalitatii infantile a scazut. Cu toate acestea, rata a ramas in continuare una care plaseaza Romania pe primul loc in Uniunea Europeana.
Datele arata ca 1.493 de copii mai mici de un an au murit in 2015 in spitalele din Romania, iar lipsa aparaturii se numara printre principalele cauze ale acestor statistici cutremuratoare.
Astfel, in 2010, la startul programului Salvati Copiii de reducere a mortalitatii infantile, Romania inregistra o rata a mortalitaţii infantile de 10,1 la mia de copii nascuti vii. In doar cinci ani, tara noastra a coborat pana la o rata de 8 la 1000 de nou-nascuţi vii, in 2015. Chiar si asa, Romania ramane pe primul loc in Uniunea Europeana in ceea ce priveste rata mortalitatii infantile, din cauze care pot fi prevenite ori afectiuni care pot fi tratate, atata vreme cat maternitatea are la indemana aparatura medicala necesara.
Pana acum, datorita investitiilor facute de Salvati Copiii Romania, in valoare totala de 8.700.000 lei, 24.000 de nou-nascuti au primit o sansa la viata, pentru ca au primit asistenta medicala adecvata.
Doar doi din sase contribuabili au ales sa redirectioneze 2% din impozitul pe venitul obtinut in 2016 catre o cauza sociala. Datele furnizate de Agentia Nationala de Administrare Fiscala, la solicitarea Salvati Copiii si aferente anului 2016, arata ca numarul celor care au redirectionat impozitul pe venit a ramas constant in ultimii ani: aproximativ 1,8 milioane de contribuabili (1.838.674 in 2016), din numarul total de 8.290.307 de contribuabili care ar fi putut, anul trecut, sa redirectioneze o parte din bani catre proiectele destinate cauzelor sociale. (A.D.).