Salvati Copiii Romania a marcat data de 9 februarie, Ziua Internationala a Sigurantei pe Internet, printr-un eveniment in cadrul caruia s-au dezbatut consecintele proliferarii discursului instigator la ura in mediul online si expunerea copiilor la acest gen de mesaje.
Dezbaterea a avut ca scop definirea unor metode mai clare de prevenire si combatere a acestui tip de discurs, precum si adaptarea programelor scolare, astfel incat sa corespunda nevoii de protejare a copiilor.
Copiii sunt din ce in ce mai expusi riscurilor utilizarii internetului si retelelor sociale, acolo unde discursul instigator la ura s-a proliferat tot mai mult in ultimii ani. Impactul negativ al acestui tip de discurs ii afecteaza mai ales pe copii, care au devenit utilizatori ai internetului inca de la varste mici: 90% dintre copii folosesc cel putin o retea sociala, iar 33% dintre acestia isi expun in mod public informatiile postate si datele personale, arata studiile Salvati Copiii. Aceleaşi cercetari releva faptul ca unul din doi copii a fost victima a diverselor forme de hartuire in mediul online.
O scurta analiza a continutului din mediul online ne arata ca mesajele instigatoare la ura sunt indreptate in special catre romi, maghiari, evrei, imigranti, refugiati, dar si alte categorii. Mesajele instigatoare la ura sunt propagate prin diverse canale online, iar copiii sunt fie subiectul acestora, fie gasesc aceste retele usor accesibile. Desi incitarea publica la ura si discriminare impotriva unei categorii de persoane, inclusiv prin mijloace de comunicare online, sunt sanctionate penal, mesajele nu sunt filtrate, iar simpla accesare a unui motor de cautare ne arata usurinta cu care copiii pot intra in contact cu acest continut.
Cu aceeaşi ocazie, au fost anuntati caştigatorii competitiei nationale „Siguranta online in scoala ta”, adresata tuturor institutiilor de invatamant pre-universitar din Romania. Structurata pe doua etape, competitia s-a bucurat de participarea a peste 200 de institutii de invatamant din toata tara, cu peste 80 de proiecte multimedia inscrise, care au ilustrat masurile pe care institutiile isi asuma sa le implementeze pentru a crea in scoala un cadru sigur, in care elevii sa poata beneficia de avantajele oferite de Internet si noile tehnologii, fara a fi expusi situatiilor de risc. (A.D.).