Salvați Copiii România va dota prioritar secțiile de Neonatologie ale Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca, care deservesc întreaga regiune, cu aparatură medicală ce constă în 2 ventilatoare neonatale, un pulsoximetru, o masă radiantă și 2 monitoare de funcții vitale în valoare totală de 66.000 de Euro. Salvarea prematurilor este posibilă prin redirecționarea a 3,5% din impozitul pe venit către Salvați Copiii.
În 2018, în Secția de Neonatologie I a spitalului s-au născut 2.400 de copii, dintre care 382 prematuri, iar 90 de nou-născuți au fost transferați din alte spitale și maternități, care nu aveau aparatura medicală necesară îngrijirii acestora. Maternitatea clujeană are gradul III, ceea ce înseamnă că deservește o arie largă, patru județe: Cluj, Bistrița-Năsăud, Sălaj și Maramureș.
În ceea ce privește Secția de Neonatologie II, ea este catalogată oficial drept maternitate de gradul II, deşi aici sunt îngrijiţi şi prematuri mai mici, care ar trebui îngrijiţi în unităţi de nivel III. În 2018, 2.571 de copii au venit pe lume aici, 10% dintre aceştia fiind prematuri. Au fost 18 cazuri cu patologii severe, ajunse în îngrijirea secției în urma transferurilor din maternități de nivel inferior.
„Numai în ultimele 15 luni am îngrijit 30 de nou-născuţi sub 32 de săptămâni, deşi suntem încadraţi ca unitate de nivel II. Este a patra oară când Salvaţi Copiii vine în sprijinul nostru cu echipamente de ultimă generaţie, care ne permit să desfăşurăm o activitate performantă şi astfel să ajutăm micii luptători să parcurgă o perioadă extrem de dificilă la început de drum. Având în vedere că primele zile după naştere sunt definitorii pentru evoluţia lor de mai târziu, cu ajutorul ventilatorului neonatal donat de Salvaţi Copiii facem ca îngrijirile acordate acestor copii să se deruleze la standarde actuale, pentru mai mulţi nou-născuţi”, a spus Șef lucrări Dr. Ligia Blaga, Șef Secție Neonatologie II, Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca.
Este cea de-a patra dotare pe care Organizația Salvați Copiii o face în județul Cluj, în cadrul programului complex de combatere a mortalității infantile.
În ultimii opt ani, Salvați Copiii România a investit aproximativ cinci milioane de Euro în dotarea a 96 de maternități și secții de nou-născuți din toate județele țării, cu peste 630 de echipamente medicale, care au ajutat la supraviețuirea a peste 72.000 de copii.
„Medicii sunt puși de multe ori în situații imposibile, pentru că au cinci prematuri cu patologii severe și patru incubatoare viabile. Nimeni nu ar trebui să fie pus în fața unei asemenea alegeri. Am văzut multe drame în maternitățile din țară în opt ani de când Salvați Copiii lucrează pe teren alături de doctori pentru a duce aparatură medicală exact acolo unde e nevoie urgentă”, a explicat Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Salvați Copiii România.
Ultimul proiect național guvernamental de dotare a maternităților și secțiilor de terapie intensivă neonatală datează de mai bine de zece ani, din 2007, vreme în care unele aparate s-au defectat și nu mai pot fi folosite. (A.D.).